Brojni američki diplomati u Kini oboljeli od "misteriozne bolesti"

en face

Američki State Department vratio je kućama skupinu diplomata iz kineskog grada Guangzhoua zbog sumnje da oni boluju od misteriozne bolesti koja podsjeća na povredu mozga i već ranije je pogodila američko diplomatsko osoblje na Kubi, saopćila je glasnogovornica američke diplomatske službe.

Nakon što je potvrđeno da je jedan vladin službenik "pretrpio medicinski incident" u južnom kineskom gradu, State Department je poslao medicinski tim koji bi pregledao službenike američkog konzulata u tom gradu i članove njihovih porodica, navodi glasnogovornica Heather Nauert u saopćenju za javnost.
Medicinski stručnjaci nastavit će da provode pretrage kako bi ustanovili uzrok simptoma i da li su njihovi nalazi u skladu s onima koji su ranije prijavljeni kod vladinog osoblja ili su eventualno potpuno nevezani s njima - navodi Nauert.

New York Times je javio u srijedu da je State Department evakuirao najmanje dvoje Amerikanaca koji su se razboljeli nakon što su čuli čudnu buku u glavi.

Prošle je godine 24 američkih vladinih službenika i članova njihovih porodica na Kubi pokazivalo takve simptome, koji su slični onima povezanim s potresom i blažim povredama mozga, saopćio je State Department.

Bolest među američkim diplomatama smještenim u Havani pojačala je napetosti među starim hladnoratovskim suparnicima.

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je saopćenje u kome navodi da je State Department u prošlom mjesecu oformio radnu grupu koja bi "rukovodila međuagencijskim odgovorom na neobjašnjive zdravstvene incidente".
Točna priroda povreda među oboljelim osobljem i toga da li postoji zajednički uzrok za sve slučajeve još nije ustanovljena - izjavio je Pompeo.

subota, 9. lipnja, 2018. - 13:05