U Afganistanu polovica djece ne pohađa školu

djeca

Gotovo polovica afganistanske djece ne ide u školu što je najgori rezultat od 2002. i završetka talibanskog režima, navodi se u izvješću UNICEF-a koji za to okrivljuje opću degradaciju, sigurnosnu i ekonomsku, u zemlji.

Najviše se to odnosi na djevojčice koje predstavljaju 60 posto od 3,7 milijuna djece (u dobi od 7 do 17 godina) koja se ne školuju, ističe UNICEF u izvješću objavljenom u nedjelju.

U napogođenijim područjima više od 85 posto djevojčica ne ide u školu, ističe UNICEF koji nabraja posebno južne pokrajine - Kandahar, Helmand, Zabul i Uruzgan, te središnje - Vardak i Paktiku, gdje su talibanski borci posebno prisutni.

Agencija Ujedinjenih naroda za djecu ocjenjuje, uz to, da bi dodatnih 300.000 djece, trenutno upisane u osnovnu školu, moglo napustiti razred prije kraja školske godine.

Najizloženija djeca žive u ruralnoj zoni, pripadaju gospodarski najsiromašnijim obiteljima te onima kojima prijete raseljavanja zbog nesigurnosti.
Raseljavanja i preuranjeni brakovi utječu na sposobnost djeteta da prati školu. Pomanjkanje učiteljica, loše stanje škola i nesigurnost glavni su čimbenici koji navode djecu da prekinu školovanje, posebno djevojčice, bilježi izvješće.

Izvješće naglašava, međutim, kako 85 posto djece koja su počela ići u školu završava najmanje prvi ciklus. Glavni je izazov, dakle, dovesti dijete da počne sa školovanjem, zaključuje se.

nedjelja, 3. lipnja, 2018. - 23:13