Jedina država koja ne zagađuje planetu

panorama

Gotovo sve države na svijetu imaju pozitivni ugljikov otisak, što znači da emitiraju više ugljikdioksida nego što ga njihove šume mogu apsorbirati. Međutim, jedna država je drugačija.

Butan je jedina zemlja s negativnim ugljikovim otiskom, tako da je to zemlja koja najmanje zagađuje zrak i utječe na klimatske promjene.

Butan se nalazi na Himalajima, a najviši vrh ove države ima 7.570 metara. Smješten je između Kine i Indije i jedina je zemlja čije šume mogu apsorbirati više ugljikdioksida nego što ga emitiraju stanovnici, tvrtke i automobili u Butanu. Ova neovisna država ima oko 800.000 stanovnika, a njena posvećenost održivoj energiji je postala dio nacionalnog identiteta.

Premijer Butana je prije dvije godine za "Nacionalnu Geografiju" ispričao kako vlada zemlje i njeni monarsi uspješno rade na balansiranju ekonomskog rasta i očuvanja životne sredine. U Ustavu Butana je navedeno da su ekologija i održivi razvoj izuzetno bitni i zakoni zahtijevaju da najmanje 60 posto zemlje bude u svakom trenutku pošumljeno.

Butan svoju statstiku ne temelji na BDP (Bruto domaćem proizvodu), već INS (Indeksu nacionalne sreće).

Godine 2015. tim od 100 Butanaca je postavio svjetski rekord, zasadivši 49.672 drveća za samo sat vremena.

srijeda, 2. svibnja, 2018. - 23:24