Počela borba za dominaciju na polju umjetne inteligencije

ilustracija

Najveće europske države započele su bitku oko toga tko će biti lider na području umjetne inteligencije. Velika Britanija, Francuska i Njemačka u posljednje vrijeme ulažu milijarde u industriju u kojoj su vodeći igrači SAD i Kina.

Veliki su ulozi u igri. Umjetna inteligencija u društvu će donijeti veće promjene od industrijske revolucije, a tehnologije poput automobila koji voze sami ili robota-farmera trebale bi biti u upotrebi već u roku nekoliko godina, piše Forbes. Istovremeno raste zabrinutost među 'malim ljudima', ali i nekim od najvećih umova današnjice, da bi se umjetna inteligencija mogla koristiti i u loše svrhe, prvenstveno kao oružje elite za kontrolu nad masama, te tako povećati nejednakost i nepravdu u svijetu.

Velika Britanija najavila je u četvrtak ulaganje veće od milijardu funti kako 'bi postali globalni lider' na području umjetne inteligencije. Država daje 300 milijuna funti, a ostatak više od 50 privatnih tvrtki i organizacija.
Moramo biti na čelu po pitanju novih tehnologija, pomicati granice i koristiti inovacije kako bismo promijenili živote ljudi na bolje. Umjetna inteligencija u središtu je naših planova kako bismo Britaniju učinili najboljim mjestom na svijetu za započinjanje i razvoj digitalnog biznisa. Na taj način Britanija će i dalje biti zemlja koja oblikuje budućnost, izjavio je Mat Hancock, državni tajnik za digitalnu industriju, kulturu, medije i sport.

Francuska je dva tjedna ranije objavila kako će uložiti 1,5 milijardi dolara u razvoj umjetne inteligencije.
Umjetna inteligencija izazvat će tehnološku, ekonomsku, društvenu i etičku revoluciju. Ta se revolucija neće dogoditi za 50 ili 60 godina. Ona se događa sada, kazao je predsjednik Emmanuel Macron.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je obznanila nacionalnu strategiju po pitanju umjetne inteligencije u idućih nekoliko godina. Ne navodi se točan iznos koji će Njemačka uložiti, no radit će se o više od milijarde eura.

nedjelja, 29. travnja, 2018. - 10:00