Sve više mladih Amerikanaca vjeruje kako je Zemlja ravna ploča

ilustracija

Sve više mladih ljudi vjeruje u teoriju urote da je Zemlja ravna ploča i izgleda da za to nema drugog objašnjenja nego da se radi o utjecaju raznih slavnih osoba koje su zagovornici te teorije.

Nova studija koji je napravio YouGov i objavljena je u ponedjeljak, otkriva da samo 66 posto Amerikanaca, između 18 i 24 godine, čvrsto vjeruje da je Zemlja okrugla. Anketa isto pokazuje da što su sudionici ankete mlađi to više sumnjaju u davno ustanovljenu činjenicu da je Zemlja okrugla, prenosi Telegram.

Teoriju ravne zemlje podržale slavne osobe

Oko 76 posto ispitanika u dobi od 24 do 25 godina je kazalo kako misle da je okrugla, a njih 82 posto od 35 do 44 godine kazalo je da su uvijek vjerovali da je Zemlja okrugla. Studija uočava vezu između onih koji vjeruju da je Zemlja ravna ploča i religije, teorija zavjere možda je uhvatila trenutak zahvaljujući slavnim osobama i Internetu.

Anketa stiže u trenutku kada su takozvanu teoriju ravne Zemlje podržale neke slavne osobe. Tijekom posljednjih nekoliko godina, slavne osobe kao glazbenik Father John Misty, reper B.o.B. i igrač NBA Kyrie Irving podupiru teoriju o Zemlji kao ravnoj ploči.

Pobornici teorije ureote misle kako NASA laže

Father John Misty, u svom govoru kad je primao Grammy, pozdravio je stranicu flatearth.com. Slično, košarkaš Kyrie Irving prošle je godine izjavio da je pobornik teorije ravne Zemlje. Kažem vam, pred nosom nam je. Lažu nam, tvitao je Kyrie na početku ove godine.

A 2015. godine reper B.o.B. počeo je tvitati o tome kako je Zemlja ravna i kako nas NASA laže.
Bez obzira na to kako smo visoko, horizont je uvijek u razini očiju, oprostite kadeti. Ni ja to nisam želio vjerovati.

Tko ima više utjecaja, slavni ili znanost?

Reper se i školovao na tu temu kod znanstvenika Neila DeGrassea, ali bez uspjeha. Ostale zvjezdice koje podupiru teoriju su Tila Tequilla, NFL Geno Smith.

Nema definitivnog dokaza da su slavne osobe povećale broj zagovarača teorije o Zemlji kao ravnoj ploči, ali veza je uočljiva. Može li današnja kultura slavnih osoba imati više utjecaja nego znanost?

petak, 6. travnja, 2018. - 14:53