"Sloboda govora za Juliana Assangea!"

zagrljaj

Brojni aktivisti potpisali su otvoreno pismo u kojem se od ekvadorskih vlasti zahtjeva da vrate slobodu govora Julianu Assangeu.

Podsjetimo, njegove komunikacije, internet i telefon, prekinute su ovog tjedna, navodno zbog pojedinih njegovih komentara koji se nisu svidjeli ekvadorskim vlastima, primjerice, Assangeovo kritiziranje uhićenja bivšeg katalonskog predsjednika Puigdemonta.

Assange, koji se u svojstvu azilanta nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu - iz koje ne smije izaći zbog prijetnje uhićenjem od strane britanske policije - još od ljeta 2012. godine, izgubio je i pravo primati posjetitelje. Naime, Ekvador se boji da će njegovi komentari dovesti do narušavanja odnosa sa Španjolskom i Britanijom. Drugim riječima, Assange im je postao "uteg" i ne bi čudilo da ga se uskoro pokušaju riješiti.

U otvorenom pismu, kojeg potpisuje i slavni Noam Chomsky, navodi se:
Pozivamo vlasti Ekvadora da dozvole Julianu Assangeu njegovo pravo na slobodu govora. Pod ekstremnim pritiskom Washingtona i njihovih suradnika još jedna Vlada u Ekvadoru počela je opravdati ušutkavanje Assangea. Ova cenzura se ne događa u Turskoj, Saudijskoj Arabiji ili Kini već u srcu Londona. Ukoliko ekvadorske vlasti ne prekinu s ovakvim potezima onda će uskoro postati tek još jedan agent koji sudjeluje u progonu, a ne časna nacija. Ukoliko nema slobode govora za Juliana Assangea onda nema slobode govora ni za koga od nas, bez obzira na stavove koje zastupamo.

Neka imena koja su potpisala ovo pismo su: akademik Noam Chomsky, glazbenik Brian Eno, novinar John Pilger, režiser Oliver Stone, aktivistica Pamela Anderson te britanska modna dizajnerica Vivienne Westwood. Inače Westwood je Assangea u intervjuu prošlog tjedna nazvala jednim od najvećih svjetskih heroja.

utorak, 3. travnja, 2018. - 10:40