Krivotvoreni neprijatelji (izvorno: Fabled Enemies)

ilustracija

Krivotvoreni neprijatelji redatelja Jasona Bermasa je film koji propituje događaje oko 11. rujna 2001. Umjesto fokusiranja na fizičke anomalije koje okružuju napade on se fokusira na široku obavještajnu mrežu koja je omogućila uspjeh napada.

Film počinje snimkama kritičnog jutra i podjeća kako je javno mnijenje već prvoga dana osudilo Osama Bin Ladena, nije bilo drugih sunjivaca. No, kada se upoznamo s činjenicama kako je velik broj navodnih otmičara bio obučavan u američkim vojnim bazama dok su drugi imali veze s FBI. Oni koji su, unutar FBI pokušali istraživati veze Bin Ladena i pronaći njegove financijske pokrovitelje, nisu uspjeli i istrage su nasilno obustavljene.

Able Danger the Black Ops program koji je identificirao otmičare i prije 11. rujna je također pokušao ukazati na ovu informaciju, ali FBI još uvijek nije bio zainteresiran. Anthony Shaffer koji je vodio ovaj tim kasnije se susreo s Phillip Zelikowim, Izvršnim direktorom Povjerenstva za 9/11 kojemu je pokušao proslijediti ovu informaciju. Ista je potom zataškana a Shaffer i njegovi suradnici su diskreditirani te su im zapušena usta.

Film potom istražuje misterij osoba koje su bile zadržane ujutro 11. rujna. Nekolicina kombija je bila zaustavljena to jutro, u kojima su bili državljani Izraela, koji su, ili imali prethodno znanje o napadima ili su imali eksploziv u vozilima. Kada su istražitelji pokušali otkriti više o ovim slučajevima, spoznali su kako isti stvarno i imali neku (klasificiranu kao tajnu), ulogu, i da su im dvije američke tvrtke pomagale u prikupljanju informacija.

Fabled Enemies 102 min