UNICEF-ov 'borac protiv zlostavljanja djece' završio u zatvoru zbog pedofilije

en face

Voditelj UNICEF-ove kampanje za dječja prava u Velikoj Britaniji, zadužen za pomaganje vladama u svijetu u borbi protiv zlostavljanja djece završio je u zatvoru zbog silovanja 13-godišnjeg dječaka.

Bivši savjetnik UNICEF-a Peter Newell priznao je tri slučaja uznemiravanja i dva slučaja sodomije, te je osuđen na šest godina i osam mjeseci zatvora. Također je stavljen na registar seksualnih prijestupnika na neodređeno vrijeme.

Seksualni napadi dogodili su se tijekom trogodišnjeg razdoblja šezdesetih godina prošlog stoljeća, što je otkriveno tek nakon policijske istrage prošle godine.

Newell (77), iz Londona, koji je vodio kampanju za zabranu fizičkog kažnjavanja djece osuđen je 3. siječnja ove godine.

Vijesti o njegovu zatvaranju dolazi usred upozorenja da pedofili iskorištavaju sektor humanitarne potpore nakon što se 125 britanskih dobrotvornih radnika optužilo za seksualno zlostavljanje 2017. godine.

Zajedno sa svojom partnericom Rachel Hodgkin, Newell je pomogao pripremiti UNICEF-ov Priručnik za implementaciju Konvencije o pravima djeteta, koji je pokrenut u Ženevi u siječnju 1998. godine, a koriste ga razne agencije Ujedinjenih naroda, nevladine organizacije, institucije za ljudska prava i akademici.

Žrtva je imala 12 godina na početku zlostavljanja, koja su se odvijala između 30. svibnja 1965. i 31. svibnja 1968. na brojnim mjestima u Londonu i na jugoistoku zemlje. Žrtva je prijavila zlostavljanje policiji u ožujku 2016. te je Newell je bio ispitan u svibnju prošle godine, a optužen u listopadu.

Glumica Minnie Driver postala je prva veleposlanica udruženja nevladinih organizacija koja je povukla svoju podršku Oxfamu, nakon što je dobrotvor za Haiti, redatelj Roland Van Hauwermeiren, bio jedan od nekoliko članova osoblja optuženih za skidanje pornografije i korištenje prostitutki, uključujući i one maloljetne.

Helen Evans, Oxfamova bivša globalna šefica zaštite, kasnije je otkrila kako su dobrovoljci u dobi od 14 godina bili seksualno uznemiravani u nekim od 650 sjedišta diljem Britanije dok su radnici na prekomorskim putovanjima iznuđivali seksualne usluge u zamjenu za humanitarnu pomoć.

Oxfam je "međunarodna konfederacija" od 20 civilnih udruga koje se sa partnerima u preko 90 zemalja bore za ukidanje društvenih nejednakosti koje izazivaju siromaštvo.

nedjelja, 4. ožujka, 2018. - 13:29