Političare se smije psovati i pokazivati im srednji prst, ali argumentirano

prosvjed

Pokazati srednji prst i reći "fuck off" (odj**i) političaru, pa čak vicekancelaru, u Austriji je dopušteno uz uvjet da to bude dobro obrazloženo, presudio je Prizivni sud u Beču pozivajući se na slobodu mišljenja, objavljeno je u četvrtak.

Prizivni sud potvrdio je presudu nižega suda, kojemu se obratio Heinz-Christian Strache, čelnik krajnje desnice i zamjenik kancelara, pošto ga je napala skupina krajnje ljevice i "javno vrijeđala" na jednoj manifestaciji.

U presudi objavljenoj u srijedu, suci su istaknuli kako se "odbacivanje političkog čelnika" može "izraziti na provokativan i šokantan način" i da je to "temeljni element slobode mišljenja".

Na videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama, koja je nastala tijekom manifestacije u listopadu prošle godine, militanti krajnje lijeve organizacije Linkswende jetzt (Nalijevo odmah) nabrojali su niz razloga zbog kojih su, kako tvrde, imali pravo reći "fuck Strache" i pritom pokazivati srednji prst.

Ta grupica u četvrtak je pozdravila presudu "kao pobjedu slobode mišljenja i medijske slobode" te ocijenila kako sad svaki politički govor može sadržavati rečenicu "kažem Stracheu fuck".

U Francuskoj je 57-godišnji prosvjednik 2009. dobio novčanu kaznu za "vrijeđanje šefa države", nakon što je istaknuo natpis "Odj**i!" pri prolasku povorke u kojoj je bio tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy.

Međutim, Europski sud za ljudska prava 2013. godine presudio je kako je Francuska takvom presudom prekršila pravo na slobodu izražavanja.