Redovnice često rade u ropskim uvjetima

misa

Previše redovnica koje obavljaju kućanske ili druge niže poslove za kardinale, biskupe i lokalne svećenike radi u gotovo ropskim uvjetima, objavio je u četvrtak službeni vatikanski list.

L'Osservatore Romano objavio je članak o tome na tragu pokreta #MeToo, koji je krenuvši iz filmske industrije u Hollywoodu prerastao u globalnu pobunu protiv zlostavljanja i izrabljivanja žena. Neke redovnice ustaju u cik zore kako bi pripremile doručak za više svećenike i odlaze na počinak tek kada posluže večeru, počiste kuću, operu i izglačaju rublje, navodi list, citirajući sestru Mariju, redovnicu koja je čula nebrojene takve priče.

U takvoj 'službi', redovnice nemaju određeno ili regulirano radno vrijeme za razliku od svjetovnih radnica i njihova plaća je proizvoljna, često jako skromna, dodala je.
Sve to u nekima od njih izaziva jaku nutarnju pobunu.

Druga redovnica, sestra Paula, kazala je za list kako se vještine i želje redovnica često ignorira.
Upoznala sam redovnice s doktoratom iz teologije koje bi iznenada poslali kuhati ili prati, kazala je.
Iza svega toga stoji nažalost još uvijek poimanje da su žene manje vrijedne od muškaraca, a posebno da svećenik u Crkvi vrijedi sve, a redovnica ništa, dodala je.

Papa Franjo obećao je dati više prostora ženama u Katoličkoj Crkvi i zatražio od posebnog odbora da razmotri ulogu žena pomoćnica svećenika u ranom kršćanstvu. No isključuje mogućnost zaređenja žena za svećenice.

Vatikanski list izmijenio je imena redovnica s kojima je razgovarao kako bi zaštitio njihovu privatnost.

petak, 2. ožujka, 2018. - 10:59