Nova umjetna inteligencija već danas je opasna, očekujemo napade

Umjetna će inteligencija postati rizik za građane, organizacije i države, kaže jedan od autora izvješća upućenog vladama i koorporacijama, Miles Brundage.

Očekuje se kako će umjetna inteligencija postati presudna u događajima jer će omogućiti sofisticiranije kibernetičke i fizičke napade na pojedince, skupine i institucije, upozorili su u srijedu stručnjaci.

Svijet će vjerojatno biti suočen s rapidnim rastom kibernetičkog kriminala i korištenjem dronova u sljedećem desetljeću uz strmoglavo korištenje internetskih botova u upravljanju svime od izbora do novinskih tema i društvenih mreža, navode stručnjaci u izvješću.

26 stručnjaka sa sveučilišta Cambridge i Oxford, think-tankova, tvrtki za kibernetičku sigurnost i skupina za digitalna prava pozvalo je vlade i korporacije da odgovore na jasnu i sadašnju prijetnju povezanu s bezbrojnim aplikacijama umjetne inteligencije.

Umjetna će inteligencija promijeniti rizik za građane, organizacije i države, kaže jedan od autora Miles Brundage, znanstvenik s Oxforda i upozorava da će zločinci moći koristiti strojeve za sve od hakiranja ili 'phishinga' do nadziranja, profiliranja i represije uz kršenje prava privatnosti.

Brundage upozorava da sustavi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju često značajno nadmašuju ljudske sposobnosti.
Zabrinjavajuće je ali i nužno uzeti u obzir implikacije nadljudskog hakiranja, praćenja, uvjeravanja i fizičke identifikacije kao i mogućnosti umjetne inteligencije koje su ispod razine ljudskih mogućnosti no unatoč tomu njima se mnogo fleksibilnije upravlja nego ljudskim radom," kaže on.

Stručnjaci upozoravaju kako očekuju "inovativne kibernetičke napade" u kojima će se koristiti alati poput automatiziranog hakiranja, slaganja govora i ciljanih e-mailova na temelju osobnih informacija dostupnih na društvenim mrežama.
Isto tako bujanje dronova i kibernetičko-fizičkih sustava omogućit će napadačima da koriste ili prerade takve sustave za zločinačke aktivnosti poput pretvaranja komercijalnih dronova u oružje koje napada osobe ili za zauzimanje ključne infrastrukture radi iznude, kažu oni.

Sve više autonomnih sustava oružja u sukobima prati rizik gubitka smislenog ljudskog nadzora a detaljne političke analize, ciljana propaganda i lažne video snimke predstavljaju moćne alate za manipuliranje javnog mnijenja u razmjerima koji se prije nisu mogli ni zamisliti.

Sposobnost agregiranja, analiziranja i djelovanja na informacije za građane korištenjem umjetne inteligencije može imati takve razmjere koji će omogućiti nove razine nadzora, povrede privatnosti i prijetit će radikalnim prelijevanjem moći između pojedinaca, korporacije i država, navodi se u izvješću.