Pedofilski slom jedne od najuglednijih dobrotvornih organizacija

kamp

Mijenjali su humanitarnu pomoć za seks s maloljetnicama. Britanski humanitarci koji su došli pomoći stanovnicima Haitija nakon katastrofalnog potresa 2011. plaćali su prostitutke, vjerojatno maloljetne, a slično se događalo i u humanitarnoj misiji u Čadu gdje su nekoliko godina ranije pomagali izbjeglicama iz Darfura.

Šefovi Oxfama, velike britanske humanitarne organizacije, znali su što se dogodilo, ali nisu učinili ništa da bi kaznili svoje djelatnike ili ih prijavili vlastima.

To je veliki skandal u Velikoj Britaniji, zbog toga pljušte ostavke i postavlja se pitanje treba li britanska vlada toliko izdvajati za inozemnu pomoć ako se taj novac baca na seksualnu eksploataciju djece, navodi Jutarnji list.

Simbol za pomoć

Zašto nisu prijavili šefa misije u Čadu i poslije na Haitiju ako su znali što rade on i njegovi suradnici, a znali su? Za jednog humanitarca imali su četiri prijave, među ostalim za seksualno napastovanje i korištenje prostitutki, a ipak su ga poslali na Haiti. I pustili da ode, a da ga nisu prijavili.

Haiti to smatra šokantnim.
Možda je riječ o pedofilskom krugu. Prostitucija je ilegalna, a mi vjerujemo da je bilo i maloljetne djece, kazao je haićanski veleposlanik u Londonu Bocchit Edmond za britanski Guardian. Haiti sad traži identificikaciju svih humanitaraca uključenih u skandal kako bi im mogli suditi. Direktor Oxfama, Mark Goldring, pravdao se da o tome nisu izvijestili vlasti Haitija jer su se bojali da će time naštetiti prostitutkama.

Skandal je velik jer je Oxfam u Britaniji simbol za humanitarnu pomoć i brojni Britanci redovito izdvajaju iz svojih primanja i uplaćuju za humanitarne akcije Oxfama u Siriji, Jemenu, Kongu i drugdje. Prema visini prihoda Oxfam je četvrta britanska humanitarna organizacija, nakon dvije udruge za borbu protiv raka i jedne koja se bavi bolestima srca. Prošle su godine imali budžet od 409 milijuna funti, odnosno oko 461 milijun eura, od čega su 36 milijuna eura dobili iz državnog proračuna. Mnogi mali donatori sad su im otkazali svoje redovite uplate.

Prijave za zlostavljanje

Helen Evans, koja je od 2012. do 2015. bila šefica osiguranja u Oxfamu, izjavila je za Channel 4 da je samo u jednom danu primila tri prijave za seksualno zlostavljanje: ... u dva slučaja su humanitarci žene prisilili na seks, od toga jednom u zamjenu za humanitarnu pomoć. Najmanje u jednom slučaju odrasli je volonter prijavljen za seksualno zlostavljanje djevojčice u Oxfamovim humanitarnim trgovinama u Britaniji, kazala je Helen Evans.

Skandal je izbio prošlog četvrtka kad je Times of London objavio da je šef Oxfama za Haiti nakon potresa 2010. godine, Roland van Hauwermeiren, zajedno s nekoliko humanitaraca pretvorio dio kampa u kupleraj.
Djevojke su nosile Oxfamove majice, hodale naokolo polugole, podsjećalo je na pravu Kaligulinu orgiju, prenio je novinarima očevidac. I kad se sve saznalo, tijekom interne istrage 2011. godine, Oxfam je sve učinio kako bi zaštitio Hauwermeirena. Na kraju je on sam 2011. dao otkaz, a otišlo je i još šest humanitaraca upletenih u cijelu priču.

Ostavka

Hauwermeiren je već bio pod internom istragom zbog angažmana tijekom misije u Čadu 2006. godine. Šefovi su to znali, ali su, usprkos tome, njega i još jednog kolegu s istim dosjeom poslali na Haiti. Kad je i tamo izazvao skandal, sve su zataškali, nisu ga prijavili niti mu dali otkaz. Sad se Uprava Oxfama ispričava, izražava žaljenje i pokušava smanjiti ogorčenje javnosti. Objavili su da su svoje velike donatore - EU, WHO, UN-ove agencije - izvijestili o istrazi i dosadašnjim rezultatima. Samo u prošle dvije godine u Oxfamu su imali 87 prijava za seksualno zlostavljanje.

Dnevnik Daily Mail jučer je proširio skandal: Oxfam širom Britanije ima 650 trgovina. U njima radi 23.000 volontera, a novac prikupljen prodajom robe ide u humanitarne svrhe. Uprava Oxfama primila je 123 pritužbe volonterki u trgovinama zbog seksualnog napastovanja u posljednjih devet godina: među njima je i slučaj 14-godišnjakinje koja je prijavila starijeg kolegu.

Poručujući da se srami svega što se dogodilo, u ponedjeljak je ostavku podnijela zamjenica direktora Oxfama Penny Lawrence, no pitanje je hoće li to biti dovoljno. Lawrence je priznala da su u Oxfamu znali za ponašanje šefa misije u Čadu Hauwermeirena i usprkos tome poslali ga na Haiti.

Europska komisija, koja financira akcije Oxfama gotovo u istoj mjeri kao i britanska vlada, zatražila je razjašnjenje slučaja. Iz ureda premijerke Therese May poručili su da Oxfam mora raditi više kako se “strašno ponašanje” ne bi ponavljalo.

Državna tajnica Penny Mordaunt rekla je za BBC nakon sastanka predstavnika vlade i Oxfama da ih neće moći zadržati kao partnera ako u vrhu organizacije nema moralnosti.
Moralno vodstvo dolazi od pojedinaca koji preuzimaju odgovornost za svoja djela, poručila je.

Iskorištavanje

Šokiran sam i zgrožen onim što su Oxfamovi ljudi radili na Haitiju, iskorištavajući neke od najranjivijih osoba, žrtve nevjerojatne razine siromaštva, kritizirao je šef oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn.

A to što je otkriveno vjerojatno nije sve. Bivša ministrica za međunarodni razvoj Priti Patel tvrdi kako je ova priča tek vrh ledenog brijega te da su vlasti svjesne širine problema u humanitarnom sektoru.

Ova vijest će biti proslijeđena na mom sajtu, uz navođenje izvora

BTW : Kao što bi rekao K. Mišak - Sve piše u novinama, osim onog najvažnijeg - Koji pedofili i nasilnici bivaju plaćani masnim parama da harče po Zemaljskim vukojebinama, i to samo radi vlastitog iživljavanja, a ne zbog tobožnje pomoći ikome, i naravno te vrle Civilizovane Države se pored sve navodne zakonitosti manijakalno uzdržavaju da službeno strpaju u bajbuk te zvjerke u ljudskom obliku...