Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

faca

Američki predsjednik Donald Trump, kritičari ruskoga čelnika Vladimira Putina i organizacija Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR su među nominiranima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Krajnji rok za nominacije bio je u srijedu, no norveški odbor za tu nagradu tek treba službeno registrirati sve nominirane, a imaju i pravo dodati svoje prijedloge kad se sastanu krajem veljače.

Trumpa je nominirao jedan Amerikanac, otkrio je Henrik Urdal, direktor Instituta za mirovna istraživanja iz Osla.

Urdal ističe kako je argument za tu nominaciju bio sličan prošlogodišnjem, odnosno naglasak na Trumpovoj ideologiji "mira putem snage".

Agenciju UNHCR je predložio član norveške opozicijske Lijeve socijalističke stranke zbog svojega zalaganja "za prava izbjeglica", prenosi norveška novinska agencija NTB.

Ruski oporbeni medij Novaja Gazeta i aktivisti i humanitarne skupine koje pomažu žrtvama mučenja u Rusiji nominirani su od strane drugih stranaka.

Ponovno su nominirane i Bijele kacige, volonterska spasilačka skupina iz Sirije, kao i kongoanski liječnik Denis Mukwege koji pomaže žrtvama silovanja u toj afričkoj državi.

Parlamentarac iz Progresivne strane nominirao je kurdske snage Pešmerga iz Iraka zbog njihove borbe protiv Islamske države.

Pravo na nominaciju kandidata imaju pojedinci poput članova državnih parlamenata i vlada, Međunarodnoga suda u Den Haagu, sveučilišni profesori povijesti, društvenih znanosti, prava, psihologije i srodnih polja, dobitnici Nobela i slični pojedinci, stoji na službenim stranicama nagrade.

petak, 2. veljače, 2018. - 13:38