Ona je simbol palestinskog otpora i ostaje iza rešetaka

Ahed Tamimi

Šesnaestogodišnja Ahed Tamimi, koju Palestinci smatraju nacionalnom junakinjom jer se goloruka već nekoliko godina suprotstavlja izraelskim vojnicima i policiji, ostat će u zatvoru do završetka suđenja zbog navodnog napada, odlučio je u srijedu izraelski vojni sud.

Ahed je uhićena nakon što je 15. prosinca snimljena kako se pred svojom kućom u selu na okupiranoj Zapadnoj obali suprotstavlja izraelskom vojniku. Na video snimci Ahed udara po ruci izraelskog časnika, a vojnika do njega udara po licu. Obojica su naoružana i s kacigama, no ostaju pasivni.

Vojnici su u selu razmješteni za vrijeme palestinskog prosvjeda protiv izraelske politike izgradnje naselja na Zapadnoj obali, jednom od gorućih problema koji su prepreka ponovnom pokretanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, zamrznutih od 2014.

Londonski Amnesty International podsjeća da se incident dogodio istoga dana kad je Ahedin petnaestogodišnji rođak pogođen u glavu gumenim metkom ispaljenim iz puške izraelskog vojnika. Drugi je vojnik prethodno na njihovu kuću bacio suzavac, polomivši pritom prozore. Kasnije su uhićeni njezini majka i rođak. I oni su još uvijek u pritvoru.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman pozdravio je odluku suda o zadržavanju Ahed Tamimi u zatvoru. Izrael neće dopustiti da se njegovim vojnicima nanosi zlo. Svi koji to pokušaju platit će visoku cijenu", tvitao je Lieberman. Događaj je Tamimi pretvorio u moćan simbol otpora za Palestince, a lijevo orijentirani izraelski list Haaretz piše kako Izrael riskira da se Tamimi pretvori u "palestinsku Ivanu Orleansku.

Odvjetnik mlade djevojke je kazao da će u skladu s odlukom suda proces protiv nje započeti 31. siječnja. Odrasla osoba optužena za napad na izraelskog vojnika može biti osuđena na 10 godina zatvora, no u slučaju maloljetnika ishod nije takav, pojasnio je.

Pozivajući na puštanje šesnaestogodišnje Tamimi na slobodu, Amnesty je u ponedjeljak objavio kako smatra da ništa što je djevojka napravila protiv naoružanog vojnika s kacigom ne može opravdati zadržavanje jedne tinejdžerice u zatvoru.

četvrtak, 18. siječnja, 2018. - 13:27