FBI opet protiv enkripcije

tipkovnica

Direktor američke savezne kriminalističko-istražna i obavještajne agencije FBI Christopher Wray ponovno je ovoga tjedna pričao o enkripciji, točnije rečeno – protiv nje.

Tijekom godinu dana gledano do kraja rujna 2017. FBI je trebao u sklopu raznih istraga pristupiti podacima iz 7.775 uređaja zaštićenih enkripcijom, i u tome nije uspio, kazao je Wray na sigurnosnoj konferenciji u New Yorku.

Ukupno su bezuspješno pokušali pristupiti podacima u preko polovice svih slučajeva, upravo iz razloga što su podaci bili kriptirani.

Ovakva situacija FBI-ju predstavlja problem i utječe na njihov rad, kao i na javnu sigurnost građana.

Stoga u agenciji smatraju da ponovno treba otvoriti debatu o odnosu privatnosti i sigurnosti, jer je po njima ovdje riječ o hitnoj situaciji vezanoj uz javnu sigurnost.
Suočavamo se s ogromnim i rastućim brojem slučajeva koji se oslanjaju u velikoj mjeri, ako ne i isključivo, na elektroničke dokaze, kaže Wray.

Stoga poručuje kako mu nije prihvatljivo da je "nemoguće" jamčiti privatnost korisnika i istovremeno omogućiti vladinim agencijama pristup nekim podacima. "Potrebne su inovacije u tom području", zaključio je šef FBI-ja.