Trump: Globalno otopljenje je laž, zima dolazi!

pod kapom

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako bi američka istočna obala mogla iskoristiti malo od starog dobrog globalnog zagrijavanja dok se rekordno niske temperature očekuju na velikim površinama zemlje tijekom predstojećeg prazničnog vikenda.

To bi mogla biti najhladnija Nova godina u povijesti. Možda bismo mogli iskoristiti malo od starog dobrog globalnog zagrijavanja za zaštitu od koga je naša zemlja, ali ne i druge zemlje, bila voljna platiti trilijune dolara. Utoplite se!"

Predsjednik nije priznao razliku između vremena i klime.
Vrijeme se odnosi na atmosferske uvjete tijekom kraćeg razdoblja, dok je klima duži period vremenskih modela. Trump je u više navrata izražavao skepticizam prema klimatskim promjenama, tvrdeći da je globalno zagrijavanje "obmana" koju su stvorili Kinezi kaklo bi naškodili američkoj industriji.

Trump je objavio u ovoj godini namjeru povući SAD iz povijesnog Pariškog sporazuma o borbi protiv klimnatskih promjena koji ima za cilj suzbiti emisiju stakleničkih plinova koja doprinosi otopljenju arktičkog leda, povećanju razine mora i promjeni vremenskih modela diljem planete.

UN-ova metreorološka i klimatska agencija saopćila je u prošlom mjesecu da je 2017. na putu postati najtoplija godina u povijesti, mimo onih na koje je utjecao vremenski fenomen El Niño, koji može doprinijeti višim temeprarurama. Prošle je godine postavljen rekord u visini prosječne globalne temerature na Zemlji.

AP
subota, 30. prosinca, 2017. - 17:01