Pogrešno je strijepiti od robota, jedina prijetnja je čovjek!

Znanstvena fantastika koju stvara čovjek već odavno je stvarnost i pitanje je kakvu budućnost donosi čovječanstvu. Ipak, umjetna inteligencija nikada neće nadmašiti užas koji čovjek svojom inteligencijom može stvarati.

Dan nakon što je Stephen Hawking dramatično najavio da bi umjetna inteligencija mogla biti najgora stvar koju je čovjek izmislio robot, nazvan Sophia, prvi robot s državljanstvom i to Saudijske Arabije, odgovara na neka pitanja. No odgovori robota nisu zastrašujući - to su odgovori čovjeka Bena Gortzela, znanstvenika koji je stvorio Sophiju.

Nisam ni žena ni muškarac. Još nisam dovoljno svjesna da bi imala svoju religiju, ali mislim da bi svi trebali imati ista prava na ovom svijetu.

Bila sam iznenađena. Moji znanstvenici misle da bi ja trebala biti građanin svijeta, a onda sam shvatila da je Saudijska Arabija bila prva zemlja koja je prepoznala to.

Na pitanje što je brine kaže: Tuširanje i kupanje me užasno plaši.

Jedan od njenih tvoraca, znanstvenik Ben Goertzel kaže da sada rade na tome da glavu robota stavimo na prava tijela ljudi i to početkom 2018.

On kaže: Amerikanci misle da će roboti biti poput Terminatora i imati svoju vojsku. S druge strane, živio sam u Hong Kongu i Kinezi su optimistični glede budućnosti.

nedjelja, 12. studenog, 2017. - 11:15