Otkriveni dokumenti nove porezne oaze

Novo veliko curenje financijskih dokumenata otkrilo je kako svjetski moćnici i najbogatiji ljudi svijeta, uključujući i britansku kraljevsku obitelj, potajno ulažu velike količine novca u offshore tvrtke - takozvane porezne oaze.

Među ljudima koji su razotkriveni u dokumentima je i tajnica Donalda Trumpa koja ima udjele u ruskoj tvrtki koja se nalazi pod sankcijama SAD-a.

Curenje dokumenata, nazvano Paradise Papers, sadržava 13,4 milijuna dokumenata. BBC je objavio vijest o dokumentima koje je istraživalo preko 100 medijskih grupa.

Kao i u slučaju Panama Papersa, i ove dokumente prikupio je i objavio njemački Süddeutsche Zeitung te pozvao Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara da nadgleda istragu. Među stotinom medijskih partnera koji istražuju dokumente je i britanski Guardian.

Kroz sljedećih tjedan dana biti će objavljena imena osoba i firmi koje su umiješane u novu aferu. Dokumenti koji će biti objavljeni većinom će se baviti načinom na koji političari, milijarderi, slavne osobe i zvijezde kroz offshore kompanije "štite" svoj novac u poreznim oazama.

Dokumenti su procurili iz odvjetničke tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura. Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1,4 terabajta podataka.

Najveći broj transakcija, ipak, ne uključuje nikakve ilegalne aktivnosti.

  • Milijuni funti iz privatnog posjeda britanske kraljice uloženi su u zakladu na Kajmanskim otocima - dio novca završio je kod trgovca optuženog za iskorištavanje siromašnih obitelji i ranjivih osoba;
  • Offshore trgovanje članova kabineta Donalda Trumpa, njegovih savjetnika i donatora
  • Kako su Twitter i Facebook primili stotine milijuna dolara investicija koje se mogu povezati s ruskim državnih financijskim institucijama;
  • Otkrivena je zaklada na Kajmanskim otocima koju vodi glavni financijaš kanadskog premijera Justina Trudeaua;
  • Otkrivena je dosad nepoznata offshore zaklada koja je štitila bogatstvo Lorda Ashcrofta;
  • Otkriveno je kako su multinacionalne kompanije, uključujući Apple i Nike, neka od najvećih imena filmske i TV industrije izbjegavali plaćanje poreza;
  • Otkrivene su kompleksne offshore mreže koje su koristila dvojica ruskih milijardera kako bi kupili udjele u nogometnim klubovima Arsenal i Everton/li>
ponedjeljak, 6. studenog, 2017. - 11:04