Saudijska Arabija će nadzirati tumačenja učenja Proroka Muhameda

Saudijska Arabija će ubuduće nadzirati interpretacije učenja Proroka Muhameda kako bi se spriječila njihova zlouporaba u opravdavanju nasilja ili terorizma, priopćeno je iz ministarstva kulture i informiranja te zemlje.

Kralj Salman je u dekretu naredio osnivanje organa koji će analizirati korištenje hadisa - opisa Prorokovih djela, navika i izreka koje imami i suci koriste za kreiranje uputa za sve aspekte života.

Iz ministarstva su priopćili kako je cilj tog tijela eliminirati lažne i ekstremističke tekstove i bilo koje druge tekstove koji su u suprotnosti s učenjima islama i koji opravdavaju činjenje zločina, ubojstava i terorističkih akata.

Sjedište tog nadzornog tijela bit će u Medini, a prema dekretu za njegov nadzor će biti zaduženo vijeće islamskih učenjaka iz svih dijelova svijeta.

Skupine poput tzv. Islamske države i al-Qaede koriste svoje interpretacije hadisa kako bi opravdale nasilje i potakle svoje simpatizere na izvođenje napada, no ne manjka ni problema i sukoba koji su rezultat Saudijskih težnji.