Kako je Putin dobio izbore u Americi

Organizacija koju kontrolira Vladimir Putin, ruski predsjednik, razvijala je planove utjecaja na američke predsjedničke izbore 2016. godine i okretanje istih u korist Donalda Trumpa time narušivši povjerenje glasača u američki izborni sustav.

Ovu informaciju su agenciji Reuters potvrdila tri sadašnja i četiri bivša američka dužnosnika. Oni su opisali dva povjerljiva dokumenta iz „think tank“ organizacije pod kontrolom Vladimira Putina koja opisuju okvir za djelovanje na onome za šta su američke obavještajne službe utvrdile da je uplitanje u rezultate izbora u SAD.

Američki obavještajci su došli do dokumenta koji je izradio moskovski Institut za strateške studije. Njime upravlja umirovljeni obavještajac kojeg imenuje Putinov ured.

Prvi od dva dokumenta je napisan u lipnju prošle godine i cirkulirao je među visokim dužnosnicima ruske vlade i nije adresiran ni na koga posebno. U njemu se preporučuje pokretanje kampanje na društvenim mrežama i medijma pod ruskom kontrolom da se izabere predsjednik koji bi imao mekši pristup prema Rusiji od bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Drugi dokument, napravljen u listopadu je distribuiran na isti način. U njemu se upozorava da će demokratski kandidat Hillary Clinton najvjerojatnije pobjediti, stoga se savjetuje da se prekine propaganda za Trumpa te da se oštrica usmjeri ka podrivanju američkog izbornog sistema i naruši reputacija Hilary Clinton, kazali su dužnosnici agenciji Reuters.

reuters
četvrtak, 20. travnja, 2017. - 15:01