Sunde: Slobodan internet je izgubljen

Pionir mreže za razmjenu podataka, suosnivač The Pirate Bay-a, Peter Sunde nije optimističan u vezi sa idejom o 'slobodnoom internetu'. Tvrdi da je bitka već izgubljena. Internet je danas sr**e. Slomljen je. Uvijek je i bio, ali danas više nego ikad, kazao je Sunde, dodavši da nije optimističan.

Postoji dobar razlog za to: u posljednjih nekoliko mjeseci kultura preuzimanja sadržaja sa interneta pokazuje znakove poraza.

Prošlog mjeseca nestao je najveći torrent pretraživač 'Demonii', koji je koristilo 50 milijuna ljudi. Iako se čini da se torrenti i dalje bore, Sunde tvrdi da je situacija već riješena: Mi smo već izgubili!

On je 2003. godine, zajedno s Fredrikom Neijem i Gottfridom Svartholmom, osnovao mrežni servis The Pirate Bay. Za kratko vrijeme ta stranica je postala najveća i najpoznatija stranica za razmjenu datoteka.

Na veoma kontroverznom suđenju, Peter i još dvojica osnivača su 2009. godine osuđeni za 'pomaganje [drugima] u kršenju autorskih prava', za šta je odležao i zatvorsku kaznu.