Amerika izgradila tunel koji je Amerika bombardirala

Pentagon je, kada je na Afganistan bacio nenuklearnu bombu poznatu kao "Majka svih bombi" (MOAB), gađao podzemne tunele koje su vjerojatno izgradile SAD preko CIA-e.

To je objavio na svom Twitter nalogu bivši pripadnik američke specijalne službe Edward Snowden. Oni mudžahedinski tuneli koje smo bombardirali u Afganistanu? Mi smo ih platili, napisao je Snowden.

On je uz to objavio sliku na kojoj je obilježio dio teksta koji je 2005. godine objavio New York Times, a u kojem se navodi da je izgradnju podzemnih tunela financirala CIA. Kako se u istom članku može pročitati, izgradnju kompleksa tunela Tora Bora u provinciji Nangahar financirala je CIA 1980-ih godina.

U to vrijeme, službeni Washington je podržavao mudžahedine koji su se borili protiv sovjetskih trupa u Afganistanu.

Snowden je nakon toga objavio i da je bomba bačena usred ničega u Afganistanu koštala 314 milijuna dolara, za šta je kao dokaz ostavio link ka tekstu sa Los Angeles Timesa iz studenog 2011. godine u kome se navodi da je američka vojska naručila 20 bombi tipa GBU-57A/B od tvrtke Boeing.

SAD su u četvrtak u napadu na Afganistan bacile do sada najveću nenukleranu bombu, GBU-43, poznatu kao "majku svih bombi".

Napad je izvršen oko 19 sati po lokalnom vremenu, a mete su bile pećine u provinciji Nangarar na istoku Afganistana koje su koristili teroristi ISIL-a.

Ovo je prvi put da je ovaj tip bombe korišten u borbi, a bačena je sa aviona tipa MC-130, priopćio je glasnogovornik Pentagona Adam Stump.