Zemlja je na vrhuncu masovnog izumiranja

usporedba

Zemlja je "na vrhuncu masovnog izumiranja" jer vrste nestaju od 100 do 1.000 puta brže od normalne stope, upozoravaju znanstvenici.

Prošle godine svakih šest sekundi uništavana je površina prašuma veličine fudbalskog igrališta ili ukupno oko 38.000 kilometara četvornih, pokazuju satelitski podaci.

Otprilike jednake površine uništavane su i prethodnih godina.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode objavila je da su se populacije životinja, ptica, riba i biljaka od 1970. godine smanjile za gotovo 70 posto.

Kako bi se spriječilo izumiranje lavova i polarnih medvjeda i zaustavilo uništavanje prašuma, potreban je zahtjevan višenamjenski plan kojim će biti zaštićena "sigurnosna mreža" svijeta prirode, navodi se u članku u časopisu Science, koji potpisuje 60 stručnjaka iz cijelog svijeta.
Nije dovoljno imati samo ambiciozan cilj borbe protiv izumiranja vrsta, ako nemamo jednako ambiciozan cilj za eko-sustave i genetsku raznovrsnost, navodi jedan od autora zoolog Pierro Visconti, znanstvenik iz Međunarodnog instituta za primijenjenu analizu u Beču.

Znanstveni odbor UN za bioraznolikost, u dramatičnom izvješću prošle godine, upozorio je kako je milijun vrsta suočeno sa izumiranjem, uglavnom zbog gubitka staništa i prekomjerne eksploatacije, za što su odgovorni ljudi.

Niz ciljeva koje je isto tijelo UN usvojilo prije jednog desetljeća, a trebali su biti ispunjeni do kraja ove, potpuno je propušten.
Ne uspijevamo zaštititi raznovrsnost života na Zemlji, priznaje Johan Rockstrem, direktor Instituta za istraživanje klimatskih utjecaja sa sjedištem u Potsdamu.

Svi dokazi upućuju na to da je 2030. godine krajnji i ključni rok za definiranje ambicioznih i stvarnih ciljeva, ukazuju znanstvenici.