Ekologija

Zaštita okoliša, globalno otopljenje - nove formule za nove poreze!

Ministri se nisu uspjeli dogovoriti o klimatskim ciljevima

sastanak

Ministri članica skupine G20 odgovorni za klimu, energiju i okoliš nisu se u petak na sastanku u Napulju uspjeli dogovoriti o ambicioznijim ciljevima u provedbi Pariškog sporazuma.

Nekoliko zemalja u zajedničkoj završnoj deklaraciji nije željelo prihvatiti obvezu zadržavanja globalnog zatopljenja ispod 1,5 stupnjeva Celzija, rekao je talijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani nakon završetka sastanka.

Ne piše nam se dobro!

suša

Klimatske promjene potpuno će preoblikovati život na Zemlji i prije nego što smo mislili, čak i ako uspijemo obuzdati emisije stakleničkih plinova.

Francuska novinska agencija AFP objavila je dijelove nacrta izvješća UN-ovih savjetnika za klimu, koji predviđaju apokaliptične prizore - kolaps ekosustava, gradove kojima prijeti rastuće more i vrućinu uz koju se ne može živjeti. Sve to, prema izvješću, doživjet će danas rođena djeca kad napune 30 godina. Upozorenja su odavno tu.

Globalno zatopljenje Zemlju bi moglo vratiti 35 milijuna godina unazad

Zemlja

Zbog emisije stakleničkih plinova temperatura na Zemlji raste, tako da će u narednih nekoliko godina dostići vrijednosti koje su na našem planetu vladale prije 35 milijuna godina, smatra stariji znanstveni suradnik Instituta za fiziku atmosfere Ruske akademije znanosti prako. Prilikom svog obraćanja na festivalu ekološkog filma "Ekočaška", on je rekao da su mogući različiti scenariji prema kojima će rasti globalna temperatura.

Mogu li poljoprivrednici bez kemijskih sredstava?

prskanje

Jean-Denis Perrochet puni rezervoar za prskanje na svom traktoru bjelkastom tekućinom kako bi je raspršio po svojem vinogradu nedaleko od Neuenburga na sjeverozapadu Švicarske. Kemija? Ne, to je tek razrijeđeno mlijeko. Ekološki vinar se njime bori protiv gljivica na trsu, jer kemijski preparati za njega uopće ne dolaze u obzir - čak ni modra galica. Uvjeren je kako i ona šteti tlu pa tako traži alternativu - i mlijeko je jedna od njih.

Ako se stariji ne žrtvuju, djeca bi mogla ratovati zbog hrane i vode!

pustinja

Stariji trebaju podnijeti žrtvu u borbi protiv klimatskih promjena ili će današnja djeca biti suočena s budućnošću u kojem će se ratovati za hranu i vodu, kazao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Upozorio je da, ako se socijalne i klimatske politike ne usklade kako bi se jednako rasporedio teret i koristi stvaranja "zelenije ekonomije", svijet će se suočiti s buntom ljudi u strahu od gubitka posla i prihoda koje će "poticati" populistički političari.

U oceanima 1,56 milijardi maski

maske

Procjenjuje se kako je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u oceanima širom svijeta ove godine zbog pandemije koronavirusa, što ostavlja teške posljedice na morske životinje i biljke, navedeno je u izvješću organizacije za zaštitu mora.

Organizacija Oceani Azije (Oceans Asia) sa sjedištem u Hongkongu, objavila je izvješće koji pokazuje kako je morski svijet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog nepropisno odbačenih maski.

Zemlja je na vrhuncu masovnog izumiranja

usporedba

Zemlja je "na vrhuncu masovnog izumiranja" jer vrste nestaju od 100 do 1.000 puta brže od normalne stope, upozoravaju znanstvenici.

Prošle godine svakih šest sekundi uništavana je površina prašuma veličine fudbalskog igrališta ili ukupno oko 38.000 kilometara četvornih, pokazuju satelitski podaci.

Otprilike jednake površine uništavane su i prethodnih godina.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode objavila je da su se populacije životinja, ptica, riba i biljaka od 1970. godine smanjile za gotovo 70 posto.

Amazonska prašuma nestaje brže nego ikad

prašuma

Više od 9 tisuća kvadratnih kilometara amazonske prašume u Brazilu raskrčeno je u posljednjih 12 mjeseci, pokazuju preliminarne brojke koje je u petak predstavio brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE).

To predstavlja rast od 35 posto u odnosu na isti period prošle godine. Između kolovoza 2018. i srpnja 2019. uništena su 6844 kvadratna kilometra prašume, tvrdi INPE, koji je analizirao satelitske snimke šume.