Ekologija

Zaštita okoliša, globalno otopljenje - nove formule za nove poreze!

Lula Da Silva obećao "novi amazonski san"

govor

Predsjednik Brazila Luiz Inacio da Silva okupio je u brazilskom gradu Belemu južnoameričke lidere na samitu koji je tretirao pitanje zaštite Amazonske prašume.

Tokom govora prvog sastanka Organizacije o suradnji Amazona (ACTO) nakon 14 godina, da Silva je obećao kako će Amazoniju izvući iz stoljetnog nasilja, ekonomske pljačke i ekološke devastacije te je obećao kako će težiti ka "novom amazonskom snu".

Obraćajući se liderima južnoameričkih zemalja, Lula je ponudio, kako ističu mediji, hrabar plan za budućnost Amazonije.

Smanjenje ljudskog mozga povezano s globalnim zagrijavanjem!?

Znanstvenici su u novome istraživanju, koje je analiziralo klimatske podatke i ljudske ostatke u razdoblju od 50.000 godina, otkrili poveznicu između prijašnjih klimatskih promjena i smanjenja veličine ljudskog mozga.

S obzirom na nedavne trendove globalnog zagrijavanja, od velike je važnosti istražiti i razumjeti utjecaj klimatskih promjena na veličinu ljudskog mozga i na ljudsko ponašanje, piše u studiji kognitivni znanstvenik Jeff Morgan Stibel iz Prirodoslovnog muzeja u Kaliforniji.

Svijet gori i tone pred našim očima!

en face

Pregovarači klimatskog summita COP27 u Egiptu moraju prevladati "slom povjerenja" između bogatih i siromašnih nacija kako bi postigli dogovor koji će spasiti svijet od najgoreg globalnog zatopljenja, upozorio je šef UN-a Antonio Guterres.
Nalazimo se u ključnom trenutku pregovora, rekao je Guterres dok se COP27 približava roku za postizanje dogovora u petak.
Svijet promatra i ima jednostavnu poruku: postavite se i isporučite, dodao je.

Svijet je sve dalje od klimatskih ciljeva

mapa

Koncentracija stakleničkih plinova dosegnula je rekordne razine u 2020., objavila je agencija UN-a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak, upozorivši da je svijet daleko od postizanja ciljeva za ograničenje porasta temperature.

Izvješće Svjetske meteorološke organizacije pokazalo je da je razina ugljikovog dioksida porasla na 413,2 čestica na milijun u 2020. godini.

Veći je to porast od prosječne stope rasta u posljednjem desetljeću, unatoč privremenom padu emisija tijekom zatvaranja zbog covida-19.

Ministri se nisu uspjeli dogovoriti o klimatskim ciljevima

sastanak

Ministri članica skupine G20 odgovorni za klimu, energiju i okoliš nisu se u petak na sastanku u Napulju uspjeli dogovoriti o ambicioznijim ciljevima u provedbi Pariškog sporazuma.

Nekoliko zemalja u zajedničkoj završnoj deklaraciji nije željelo prihvatiti obvezu zadržavanja globalnog zatopljenja ispod 1,5 stupnjeva Celzija, rekao je talijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani nakon završetka sastanka.

Ne piše nam se dobro!

suša

Klimatske promjene potpuno će preoblikovati život na Zemlji i prije nego što smo mislili, čak i ako uspijemo obuzdati emisije stakleničkih plinova.

Francuska novinska agencija AFP objavila je dijelove nacrta izvješća UN-ovih savjetnika za klimu, koji predviđaju apokaliptične prizore - kolaps ekosustava, gradove kojima prijeti rastuće more i vrućinu uz koju se ne može živjeti. Sve to, prema izvješću, doživjet će danas rođena djeca kad napune 30 godina. Upozorenja su odavno tu.

Globalno zatopljenje Zemlju bi moglo vratiti 35 milijuna godina unazad

Zemlja

Zbog emisije stakleničkih plinova temperatura na Zemlji raste, tako da će u narednih nekoliko godina dostići vrijednosti koje su na našem planetu vladale prije 35 milijuna godina, smatra stariji znanstveni suradnik Instituta za fiziku atmosfere Ruske akademije znanosti prako. Prilikom svog obraćanja na festivalu ekološkog filma "Ekočaška", on je rekao da su mogući različiti scenariji prema kojima će rasti globalna temperatura.

Mogu li poljoprivrednici bez kemijskih sredstava?

prskanje

Jean-Denis Perrochet puni rezervoar za prskanje na svom traktoru bjelkastom tekućinom kako bi je raspršio po svojem vinogradu nedaleko od Neuenburga na sjeverozapadu Švicarske. Kemija? Ne, to je tek razrijeđeno mlijeko. Ekološki vinar se njime bori protiv gljivica na trsu, jer kemijski preparati za njega uopće ne dolaze u obzir - čak ni modra galica. Uvjeren je kako i ona šteti tlu pa tako traži alternativu - i mlijeko je jedna od njih.