Australija traži zaključenje slučaja Juliana Assangea

u vozilu

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong izjavila je u subotu kako se slučaj zatvorenog osnivača Wikileaksa Juliana Assangea "predugo otegao" i da ga treba razriješiti.

Assange, australski državljanin koji se nalazi u pritvoru u Velikoj Britaniji, bori se protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama koje traže njegovo izručenje po 18 optužbi zbog objavljivanja povjerljivih američkih vojnih spisa i diplomatskih depeša 2010.

Na press konferenciji u Brisbaneu, nakon summita s američkim državnom sekretarom Antonyjem Blinkenom i američkim ministrom odbrane, Wong je istaknula da je Canberra jasno dala do znanja da se slučaj gospodina Assangea predugo otegao, a naša je želja da se on zaključi.

Tema bilateralnih razgovora

Na zajedničkoj konferenciji za medije s ministrom obrane Australije Richardom Marlesom, američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i ministrom odbrane SAD-a Lloydom Austinom, Wong je kazala kako postoje ograničenja u pogledu onoga što se može učiniti dok se Assangeov pravni postupak ne završi.
Svjesna sam da je gospodin Assange podnio zahtjev za obnovu žalbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Australska vlada nije stranka u ovom pravnom postupku niti možemo intervenirati, kazala je.

Blinken je potvrdio kako je Assangeov slučaj bio tema bilateralnih razgovora, istaknuvši da razumije stajališta Australaca o tom osjetljivom pitanju.

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Gospodin Assange optužen je za vrlo ozbiljno kriminalno ponašanje u Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s njegovom navodnom ulogom u jednoj od najvećih kompromitacija povjerljivih podataka u povijesti naše zemlje, rekao je Blinken na konferenciji za medije.

Radnje za koje je on navodno odgovoran mogu predstavljati vrlo ozbiljnu štetu našoj nacionalnoj sigurnosti, dodao je.

Australija podupire nastojanja da se Assange pusti na slobodu prije njegovog mogućeg izručenja SAD-u, kazao je u maju australski premijer Antony Albanese, dodavši da je "frustriran" zbog Assangeova pritvora.