Policija u Moskvi uhitila djevojčicu zbog žuto-plave profilne fotografije

prosvjed

Organizacija za ljudska prava OVD-Info izvijestila je da je direktor škole u Moskvi kontaktirao Ministarstvo unutarnjih poslova o 10-godišnjoj učenici petog razreda koja je koristila žuto-plavu profilnu fotografiju (boje zastava Ukrajine) dok je slala poruke svojim kolegama iz razreda. Kao odgovor, policija je "izvukla" djevojčicu iz škole i odvela nju i njenu majku na ispitivanje.

Majka djevojčice o incidentu je obavijestila je organizaciju za ljudska prava OVD-Info. Grupa za ljudska prava nije objavila imena majke ili djeteta.

Direktor škole je 29. rujna uputio žalbu Ministarstvu unutarnjih poslova. U njemu je zatražio od ministarstva da ispita životne uvjete obitelji i uspostavi uzročno-posljedičnu vezu za ponašanje djeteta te njen građanski položaj. Direktor je također zatražio od policije da utječe na odgojno-obrazovni položaj majke.

Policija je 5. listopada oko 10 sati došla po djevojčicu u školu, kaže njena majka. Dok je žena bila na putu prema školi, policija i inspektor za maloljetničke slučajeve pitali su učenicu petog razreda radi li njena majka, što radi i kako obitelj provodi slobodno vrijeme. Zatim je policija odvela djevojčicu u stanicu, a naknadno su tamo doveli i njenu majku.
Pred uplakanim djetetom sigurnosne snage grubo su udaljile majku iz škole, navodi OVD-Info.

U postaji su policija i službe za skrbništvo nad djecom tri sata ispitivale majku i kćer. Djelomično ih je zanimalo zašto je djevojka odabrala profilnu fotografiju s plavom i žutom bojom. Zaposlenici Centra za borbu protiv ekstremizma također su pretražili majčinu povijest pretraživanja na mobitelu.
Nakon nekog vremena policija se pojavila u obiteljskoj kući i, ne predočivši nikakve dokumente, pretražila povijest dopisivanja i pregledanja na obiteljskim telefonima i prijenosnim računarima, rekla je majka djevojčice.

Inspektor za maloljetničke slučajeve nedavno je obavijestio ženu da će njena obitelj biti stavljena u "preventivni registar".