Papa Franjo pozvao na ulaganje u obrazovanje

na balkonu

U glavnom gradu Kazahstana Nur Sultanu u srijedu je počeo sedmi Kongres vođa svjetskih i tradicionalnih religija, kojem su prisustvovali dužnosnici iz 50 država.

Na kongresu, koji je održan u Palaći neovisnosti, sudjelovao je i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, veliki imam Univerziteta Al-Azhar u Kairu Ahmed al-Tayeb i aškenaški glavni rabin Izraela David Lau.

Domaćin kongresa, kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev, izjavio je na svečanosti otvaranja da je kongres, koji je pokrenut 2003. godine na inicijativu Kazahstana, postao forum za dijalog između civilizacija na globalnoj razini.

Ističući kako više od 100 različitih etničkih skupina živi skladno u Kazahstanu, Tokayev je rekao da u zemlji djeluje i oko 4.000 različitih vjerskih organizacija.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je kazao kako sukobe ne treba rješavati oružjem i prijetnjama, već dijalogom i strpljivim pregovorima.
Ulažimo u obrazovanje, a ne u naoružanje. Oslobodimo se reduktivnih i pogubnih shvaćanja koja vrijeđaju ime Božje, istakao je papa.

El-Tayyeb je pozvao na jačanje društvenih veza među religijama i poštovanja među ljudima.

Na dvodnevnom kongresu, sudionici će se fokusirati na ulogu vjerskih vođa u svijetu nakon pandemije koronavirusa. Kongres se održava svake tri godine u glavnom gradu Kazahstana.

AA