Veliki ljudi

Dobitnica Nobelove nagrade kaže kako je Facebook prijetnja demokraciji

en face

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, filipinska novinarka Maria Ressa kritizirala je Facebook kao prijetnju demokraciji, rekavši da je div društvenih medija neuspješan u zaštiti od širenja mržnje i dezinformacija i da je pristran prema činjenicama.

Čelnica filipinskog novinskog portala Rappler rekla je u intervjuu za Reuters nakon osvajanja nagrade da algoritmi Facebooka daju prednost širenju laži prožetih bijesom i mržnjom nad činjenicama.

Suvremeni filozofi o izgradnji boljeg svijeta nakon pandemije

skupina ljudi s maskama

Kada će se stvari vratiti u normalu? Čini se da to svi žele, što je i razumljivo s obzirom na bol i žrtvu koji su mnogi pretrpjeli u proteklih 18 mjeseci. Međutim, trebaju li se stvari vratiti u normalu? Neki s razlogom tvrde da je to "normalno" jedan neuspjeli ekonomski model, odgovoran za stvaranje neprihvatljivih razina nejednakosti koje su pokvarile društvenu i moralnu strukturu našeg društva.

Simone de Beauvoir - najveća francuska filozofkinja i feministkinja

en face

Simone de Beauvoir, francuska književnica i filozofkinja, umrla je na današnji dan prije 35 godina, 14. travnja 1986. u Parizu. Njezina knjiga Drugi spol obvezna je literatura feminističke publike 20. stoljeća.

Rođena je 9. siječnja 1908. godine, također u Parizu, kao Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir, u obitelji koja se borila da zadrži svoj buržujski status i u kojoj su djeca odgajana strogo i tradicionalno.

Snowden zatražio rusko državljanstvo

en face

Bivši američki obavještajac i najpoznatii svjetski "zviždač" Edward Snowden donio je odluku da zatraži dvojno američko-rusko državljanstvo.

Nakon više godina odvojenosti od naših roditelja ja i supruga nemamo nikakvu želju da se odvojimo od sina. Zato u eri pandemije i zatvaranja granica podnosimo zahtjev za dvojno američko-rusko državljanstvo, napisao je Snowden na svojoj stranici na Twitteru.

Papa 'zaratio' s Trumpovom administracijom

Vatikan je objavio u srijedu da je odbio zahtjev Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje i optužio američkog državnog tajnika da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore osuđivanjem vatikanskih odnosa s Kinom.

Primjedbe dvojice diplomata u Vatikanu uslijedile su nakon što je Pompeo u članku i nizu objava na Twitteru optužio Crkvu da je ugrozila svoj "moralni autoritet" obnovom sporazuma o imenovanju biskupa s Kinom.

Greta Thunberg, 16-godišnja aktivistkinja, nominirana za Nobelovu nagradu za mir

poziv na prosvjed

Greta Thunberg, švedska aktivistkinja za zaštitu okoliša, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir zbog svoje borbe protiv klimatskih promjena.

Tri norveška zakonodavca nominirala su 16-godišnju aktivistkinju Gretu Thunberg za Nobelovu nagradu za mir.
Nominirali smo Gretu jer je klimatska opasnost možda jedan od najvećih uzroka ratova i sukoba, rekao je parlamentarac Freddy Andre Oevstegaard.
Masivan pokret kojeg je Greta pokrenula je jako važan za očuvanje mira, dodao je.

Nobelova nagrada bez književnosti

zlatnici

Švedska akademija objavila je kalendar proglašavanja dobitnika Nobelovih nagrada, a na popisu ove godine nema priznanja za književnost.

Akademija je najavila u svibnju kako u 2018. godini neće dodijeliti nagradu za književnost povodom seksualnog skandala koji je izazvao duboke podjele unutar ove institucije.

Akademija je posljednji put odgodila dodjeljivanje priznanja za literaturu 1949. godine, a američki pisac William Faulkner primio je nagradu sljedeće godine.