Poznati teoretičar urota mora platiti 45,2 milijuna dolara odštete

na suđenju

Američki teoretičar urota Alex Jones mora roditeljima 6-godišnjeg dječaka ubijenog u masakru u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. platiti 45,2 milijuna dolara kaznene odštete - uz 4,1 milijun već dosuđene odštete - jer je lažno tvrdio da je pucnjava prijevara, odlučila je teksaška porota u petak.

Neil Heslin i Scarlett Lewis, razdvojeni roditelji ubijenog 6-godišnjeg Jesseja Lewisa, posvjedočili su da su ih Jonesovi sljedbenici godinama maltretirali i slali im prijetnje smrću u lažnom uvjerenju da roditelji lažu o smrti svojeg sina 14. prosinca 2012., u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 djece i šestero članova osoblja u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, u američkoj saveznoj državi Connecticutu.

Dvanaest porotnika odlučilo je o kaznenoj odšteti dan nakon utvrđivanja kompenzacijske odštete nakon dvotjednog suđenja u tužbi za klevetu kojom je predsjedala sutkinja Maya Guerra Gamble na državnom sudu u glavnom gradu Teksasa Austinu, gdje Jones vodi radijsku emisiju i internetsku stranicu Infowars.

Jones, istaknuta figura u američkim desničarskim krugovima i pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nazvao je masakr u Sandy Hooku prijevarom američke vlade koja je inscenirana pomoću aktera krize da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili 145,9 milijuna dolara kaznene odštete i 150 milijuna odštete. Odšteta se dodjeljuje kao naknada za patnju i gubitak tužitelja, a kaznena odšteta kako bi se okrivljenika kaznilo zbog počinjenih djela.
Tražimo da pošaljete vrlo, vrlo jednostavnu poruku - zaustavite Alexa Jonesa. Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži, rekao je u petak odvjetnik roditelja Wesley Todd Ball porotnicima prije nego što su počeli razmatrati kaznenu odštetu.

Jones se tijekom svjedočenja na suđenju nastojao distancirati od teorija urota, ispričao se roditeljima i priznao da je Sandy Hook "sto posto stvaran".

Napadač u školi Sandy Hook, Adam Lanza, pucao je iz puške Remington Bushmaster za vrijeme masakra, koji je završio kada se ubio uz zvuk policijskih sirena koje su se približavale.