Pokrenuta istraga poslovanja Trumpovih tvrtki

Faca

Trump Organization, konglomerat u vlasništvu obitelji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, predmet je kriminalne, a ne više samo civilne istrage, objavilo je državno odvjetništvo u New Yorku u utorak po mjesnom vremenu.

Obavijestili smo Trump Organization da naša istraga o toj organizaciji nije više samo civilna, rekao je Fabien Levy, glasnogovornik državne odvjetnice u New Yorku Letitie James.

Konglomerat okuplja stotinjak poduzeća povezanih s Donaldom Trumpom i njemu bliskih osoba, napose hotela, tvrtki za promet nekretnina i golfskih terena.

Državni odvjetnik Manhattana, Cyrus Vance (demokrat) počeo je 2018. godini istraživati dvije isplate prije predsjedničkih iizbora iz 2016., dvjema navodnim bivšim Trumpovim ljubavnicama kojima je kupljena njihova šutnja. Ta je istraga sada proširena na navode o utaji poreza, istrage o lažnom prijavljivanju vrijednosti imovine kako bi konglomerat osigurao povoljne zajmove, porezne olakšice i ekonomske profite.

Trump Organization nije zasad dostupna za komentar. Bivši republikanski predsjednik odbacuje istragu kao "politički motiviranu".

Istraga se odvija bez nazočnosti javnosti pred velikom porotom. Odvjetnik Vance uspio je u veljači dobiti karticu prihoda Donalda Trumpa u zadnjih osam godina kao i prihode Trump Organization, nakon duge pravosudne bitke.

Trump je napustio Bijelu kuću u siječnju i redovito odbacuje optužbe za bilo kakve malverzacije, a istragu naziva najvećim političkim lovom na vještice u povijesti svoje zemlje.