Novi premijer dodijelio sebi 17 funkcija u vladi

en face

Novi premijer Kukovog otočja Mark Brown, osim premijerske funkcije u Vladi obavlja i posao ministra, i to ne jednog.

Naime, Brown je dodijelio sebi 17 mjesta u vladi te zemlje. On je pored premijerske funkcije, sebe imenovao i za ministra vanjskih poslova, useljavanja, financija, energetike i obnovljivih izvora, policije i telekomunikacija.

Također, između ostalih portfelja, on je odgovoran za morske resurse, minerale i prirodne resurse na morskom dnu, umirovljenje i vanjske otoke zemlje. Brown je sebe postavio i za državnog tužitelja.

Oporbena liderka Tina Browne navela je kako takva raspodjela portfelja znači da premijer nema povjerenja u vlastite ministre.
Novi premijer je 'uzbuđen zbog potencijala svog ureda', a onda je sebi dodijelio 17 portfelja, što je signal koliko povjerenja ima u kolege, istakla je Browne.

Pretpostavlja se kako bi premijer Brown mogao prenijeti neke od svojih nadležnosti u sljedećim mjesecima.

Brown je došao na vlast ovog mjeseca, nakon ostavke Henryja Pune, koji je poslije gotovo desetljeća odstupio sa vlasti, kako bi se natjecao za mjesto generalnog tajnika Foruma pacifičkih otoka, odnosno glavnog diplomate Tihog oceana.

Kukovo otočje su samoupravna autonomna parlamentarna demokracija u slobodnoj asocijaciji s Novim Zelandom. Novi Zeland je odgovoran za vanjsku politiku i obranu.