U svijetu ima oko 40 milijuna robova

iza rešetaka

Ropstvo nije zločin u gotovo polovini država, pokazalo je objavljeno istraživanje o svjetskim zakonodavstvima, pozvavši zemlje da riješe pravne rupe koje omogućuju kriminalcima da izbjegnu kaznu.

Mnoge države nemaju zakone koji izravno kriminaliziraju i kažnjavaju vlasništvo ili kontrolu nad drugom osobom, pokazala je baza podataka platforme Antislavery in Domestic Legislation, lansirana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.
Ropstvo je svugdje daleko od nezakonitog, a nadamo se kako će naše istraživanje nadići taj popularni mit, rekla je Katarina Schwarz, istraživačica iz Rights Laba sveučilišta u engleskom gradu Nottinghamu, koje je predvodilo rad na bazi podataka.

Trenutno je na svijetu 40 milijuna modernih robova

Mnoge će iznenaditi da ne postoje kazneni zakoni u svim državama kojima bi se optuživalo, osuđivalo i kažnjavalo pojedince jer su podvrgavali ljude najekstremnijim oblicima izrabljivanja, dodala je.

Trenutno je na svijetu 40 milijuna modernih robova, pokazuju procjene Međunarodne organizacije rada i zaklade Walk Free. To uključuje i one koji su primorani na rad ili brak.

Dokidanje modernog ropstva do 2030. godine bilo je jedno od globalnih ciljeva koji su članice UN-a jednoglasno prihvatile 2015. godine.

U mnogim državama ne postoji eksplicitna kriminalizacija ropstva

No iako su u svijetu ukinuti zakoni koji su nekoć dopuštali ropstvo, istraživači tvrde da velik dio od sveukupno 193 članice UN-a nije eksplicitno kriminalizirao ropstvo i druge načine izrabljivanja.

Zakoni protiv ropstva ne postoje u 94 države, gotovo polovini UN-a, upozoravaju članovi Rights Laba, koji su surađivali i s australskim sveučilištem Monash.

Pokazalo se i kako gotovo dvije trećine država nisu kriminalizirale ni neku od četiri prakse povezane s ropstvom - kmetstvo, dužničko ropstvo, nasilne brakove i trgovinu djecom - osim u slučajevima trgovine ljudima.

Razumijevanje ropstva se proširilo

Znanstvenici su istaknuli kako gotovo sve države imaju zakone protiv trgovine ljudima.

No posljedica pravnih rupa koje postoje su optužnice neizravnim putem, na temelju povezanih zakona, a u nekim slučajevima kriminalci mogu izbjeći kaznu za eksploataciju, upozorava Schwarz.

Izvještajem se želi istaknuti kako se razumijevanje pojma "ropstvo" proširilo te sad uključuje i druge vrste izrabljivanja, no da zakoni to nisu popratili, rekao je Jakub Sobik, glasnogovornik humanitarne organizacije Anti-Slavery International.

Sobik naglašava kako odgovor nije jednostavno postrožiti zakone.
Ropstvo po svojoj prirodi želi eksploatirati one koji nisu obuhvaćeni vladavinom prava, rekao je za Thomson Reuters Foundation.

Potrebne su mjere širokog raspona koje će adresirati veći kontekst i sistemske razloge koji ljude čine ranjivima da ih se prevari te da ih druga osoba zatoči i kontrolira, zaključio je.