Prije točno 10 godina razotkrivena je najveća prevara u povijesti medicine

en face

Prije točno 10 godina medicinski časopis The Lancet povukao je prevarantsku studiju britanskog gastroenterologa Andrewa Wakefielda iz 1998. koja je tvrdila da cjepiva uzrokuju autizam.

Nažalost, unatoč povlačenju, studija je postala sveto pismo antivakcinalizma, dok se njezin autor profilirao kao jedan od gurua pokreta koji je uzrokovao da danas u brojnim razvijenim zemljama svijeta gotovo iskorijenjene bolesti ponovno odnose tisuće života. Čini se da bi antivakseri i u novoj epidemiji koronavirusa mogli odigrati opasnu ulogu.

Najštetniji rad u povijesti medicine

Obrazlažući povlačenje Wakefieldove studije, uredništvo Lanceta je 2. veljače objavilo da su neki elementi istraživanja bili netočni i suprotni ranijim otkrićima.

Fiona Godlee, urednica uglednog medicinskog časopisa British Medical Journal, komentirala je 2011. štetan učinak Wakefieldove studije sljedećim riječima:
Izvorni rad dobio je toliko medijske pozornosti, s tolikim štetnim potencijalom za javno zdravlje, da je teško naći neku usporedbu u povijesti medicinskih znanosti. Mnoge druge medicinske prevare bile su razotkrivene, međutim obično brže nakon objavljivanja i oko mnogo manje važnih zdravstvenih tema.

Prevara radi financijskog interesa

Brojni znanstvenici kasnije su pokušali ponoviti rezultate Wakefieldove studije, no bez uspjeha. Britanski istraživački novinar Brian Deer objavio je 2004. u Sunday Timesu niz tekstova kojima je pokazao da je Wakefield imao financijske koristi od svoje prevarantske studije. Utvrdio je da je za nju dobio 435.000 funti od odvjetnika koji su zajedno s roditeljima neke djece koja su bila uključena u istraživanje, pripremali velike tužbe protiv proizvođača cjepiva. Drugim riječima, studija je trebala biti uporište za ubiranje unosnih odšteta od farmaceutske industrije.

Rad je konačno odbačen, odreklo ga se je čak 11 od 13 izvornih autora, a British General Medical Council (GMC) proglasio je Wakefielda krivim po tridesetak točaka, među kojima i za nepoštenje te zlostavljanje djece.

U Velikoj Britaniji oduzeta mu je liječnička licenca, no on nikada nije odustao od svojih teza. Naprotiv, preselio se u SAD i nastavio propagirati antivakserske ideje i graditi svoj imidž zviždača, mučenika i gurua. Na njemu je izgradio unosan biznis, obogatio se i postao pravi celebrity.

Primjerice, Daily Mail je 2018. objavio tekst prema kojem je Wakefield u predgrađu Austina u Teksasu dovršio izgradnju luksuzne vile vrijedne oko 1,4 milijuna dolara, da bi samo mjesec dana kasnije napustio i kuću i suprugu Carmen s kojom je bio u braku 31 godinu, uz obrazloženje kako želi "pronaći sebe". Otprilike u isto vrijeme snimljen je kako se na tržnici organske hrane ljubi sa supermodelom Elle MacPherson (video dolje).

Fizičar Matt Carey, otac autističnog djeteta i borac za prava autistične djece, na svojem je blogu 2018. objavio analize poreznih prijava koje su pokazale da se Wakefield, među ostalim, financira preko kanala Autism Media Channel (AMC) i zaklade AMC Foundation, čiji je suvlasnik zajedno s Polly Tommey koja se nedugo nakon njega odselila iz Velike Britanije i doselila u Teksas, gdje je utemeljila Centar za autizam Austin.

Carey, autor stotinjak znanstvenih radova, na svojem je blogu ustvrdio da je Wakefieldova zaklada AMC samo u 2016. prikupila oko 1,3 milijuna dolara te da su ta sredstva trošena vrlo netransparentno.

Najveće studije pobile su Wakefielda

Wakefieldova loša studija napravljena na apsurdno malom uzorku od 12 djece podrobno odabrane za potrebe dobivanja željenog rezultata, s financijskim sukobom interesa, kasnije je opovrgnuta u stotinama drugih studija.

Primjerice, u golemoj australskoj metastudiji objavljenoj 2014. analizirani su podaci prikupljeni u pet ranijih istraživanja u kojima je sudjelovalo čak 1.256.407 djece te u pet "studija parova" u kojima je sudjelovalo još 9920 djece. U prvoj skupini velikih studija istraženo je koliki je udio djece obolio od autizma među cijepljenima, a koliki među necijepljenima. U drugoj skupini studija parova uspoređeni su pacijenti koji su imali dijagnozu autizma, s vrlo sličnim skupinama koje je nisu imale takvu dijagnozu kako bi se utvrdilo je li kod njih postojala ikakva razlika u izlaganju cjepivima. Autori studije došli su do triju ključnih zaključaka:

  • ne postoji povezanost između cijepljenja i autizma
  • ne postoji povezanost između cijepljenja i spektra autističnih poremećaja
  • ne postoji povezanost između autizma i cjepiva MMR

Nalazi nisu pokazali ništa. Vjerojatnost je ispala nula, nula, nula! To znači da ne postoji veza... Ne možete dobiti uvjerljivije rezultate od toga, komentirao je rezultate voditelj istraživanja prof. Guy Eslick sa sveučilišta u Sydneyju.

Anticjepivise nitko i ništa ne može razuvjeriti

Nažalost, unatoč vrlo uvjerljivim argumentima, anticjepivizam se nastavio i nastavlja širiti i uzrokovati goleme štete. To ne treba čuditi jer je znanost pokazala da ljudi teško mijenjaju svoja uvjerenja koliko god argumenti protiv njih bili uvjerljivi. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics otkrilo je da nastojanja da se znanstvenim argumentima promijeni mišljenje roditelja anticjepivista uglavnom ima suprotne učinke - njihova odlučnost da ne cijepe svoju djecu sa svakim suprotnim argumentom samo jača. To je također u suglasju s nalazima istraživanja, među kojima i nekoliko hrvatskih koja su pokazala da su antivakcinalisti u velikom postotku skloni teorijama zavjere, što znači da su njihove razine nepovjerenja u sve institucije, pa i znanstvene i medicinske, vrlo niske.

Anticjepivizam odgovoran za besmislene smrti

Anticjepivistički pokret u svojih je 20-ak godina uzrokovao značajan pad procijepljenosti u brojnim zemljama širom svijeta, a time i nepotrebnu smrt mnogih ljudi.

Primjerice, na otočju Samoa procijepljenost cjepivom MMR pala je na rekordno niske razine od 58%, što je omogućilo izbijanje epidemije ospica u 2019. u kojoj je zaraženo gotovo šest tisuća ljudi, a najmanje 83 je umrlo. Vlasti te zemlje bile su prisiljene proglasiti izvanredno stanje. Naredile su svim stanovnicima koji nisu cijepljeni da na svojim kućama moraju istaknuti crvene zastave. Policija je konačno uhitila lokalnog antivakserskog gurua Edwina Tamasea koji je širio strah od cijepljenja i promovirao neutemeljeno liječenje ospica vitaminom C. Do kraja prosinca 2019. procijepljeno je oko 94% stanovništva i epidemija je zaustavljena.

Anticjepivisti tvrde kako je koronavirus izmišljen

Sudeći po nedavnim izjavama vodećih anticjepivista u medijima i na društvenim mrežama koji su najčešće neke šoubiz zvijezde, influenceri i starlete, pokret ispreda opasne teorije urota i o novom koronavirusu.

Primjerice, bivša australska boksačka zvijezda, anticjepivist Anthony Mundine, za vikend je na Facebooku izjavio kako misli da je koronavirus lažan.
Ja čak ne vjerujem da je koronavirus stvaran. Mislim kako je to urota kojoj je cilj masovna prodaja cjepiva, napisao je.

Komentar je podijelio njegove obožavatelje, među kojima su mu oni pametniji savjetovali da se drži stvari o kojima nešto zna, kao što je boks.

index.hr