Preko milijun žena nestalo u Indiji u samo tri godine

žene

Više od 1,3 milijuna žena u Indiji nestalo je između 2019. i 2021., prema novoobjavljenim podacima indijskog državnog Ministarstva unutarnjih poslova.

Podaci koje je prikupio indijski Nacionalni ured za kriminalističku evidenciju pokazuju da je više od milijun odraslih žena i više od 250.000 djevojaka mlađih od 18 godina nestalo u razdoblju od tri godine.

Najveći broj nestanaka bio je u državi Madhya Pradesh, gdje je gotovo 198.000 žena i djevojaka prijavljeno kao nestalo u tri godine, a Zapadni Bengal je odmah iza njih s gotovo 193.000 slučajeva, pokazuju podaci NCRB-a.

Nestanak žena je nacionalni problem u Indiji, jer je čak i u glavnom gradu New Dehliju nestalo više od 60.000 žena i 20.000 mladih djevojaka u istom vremenskom razdoblju. Samo u 2021. nestalo ih je gotovo pola milijuna.

Zašto ima toliko nestalih žena u Indiji?

Uzroci koji su navedeni u vezi s golemim brojem nestalih žena bili su trgovina radi prisilnog braka, kućanski rad, seksualno iskorištavanje i dječji rad. NRCB je također naveo mentalne bolesti, pogrešnu komunikaciju, nezgode, obiteljsko nasilje i žrtve zločina kao najistaknutije razloge nestanka žena u najvećoj zemlji svijeta.

Neki mladi ljudi bježe od kuće zbog nepodnošljivih uvjeta zlostavljanja i maltretiranja, istakao je NCRB u svom izvješću.

Indijska vlada uvela je mjere za borbu protiv raširenih zločina protiv žena, poput uvođenja telefonske linije za žene koje su žrtve takvih zločina 2012. i pokretanja nacionalne baze podataka o seksualnim prijestupnicima 2018.

Aktivisti za prava žena u Indiji, međutim, tvrde kako postojeće mjere nisu dovoljne.
Vladine mjere ne bave se mrežom trgovine ljudima velikih razmjera. Ove ideje mogu poslužiti samo pojedincima koji su u poziciji da se žale. To je kroničan problem. Nikada nije postojala politika po pitanju nestanaka, rekla je za The National Kavita Krishnan, aktivistica za ženska prava.