Influencerica zagovarala veganstvo, umrla od gladi

en face

Ruska influencerica Zhanna Samsonova (39) preminula je od gladi i iscrpljenosti.

Godinama je zagovarala vegansku sirovu hranu, a jela je voće, klice suncokretovih sjemenki, voćne smoothije i sokove.

Ponekad je znala biti i na 'suhom postu', te nije ništa jela, a u organizam nije unosila ni nikakvu tekućinu.

Vodu nije pila šest godina, a sve što bi konzumirala bilo je voće i povrće.

Njezin život na društvenim mrežama pratilo je preko 12 tisuća ljudi, a posljednjih godina putovala je Azijom. Umrla je u Maleziji 21. srpnja.

Majka: 'Pokušavali smo je uvjeriti da to nije dobro'

Njena majka Vera je za ruske medije rekla kako je influencerica oboljela od infekcije slične koleri, a bolest se pogoršala zbog njene ekstremno restriktivne prehrane.

Njezino tijelo još nisu vratili u Rusiju kako bi ustvrdili točan uzrok smrti, dodala je njezina majka te rekla da nisu podržavali dijetu svoje kćeri.
Pokušavali smo je uvjeriti da bi trebala usvojiti uravnoteženije prehrambene navike. Zhanna je to odbila - govori majka.

S veganstva je u jednom trenutku prešla na isključivo sirovu hranu, a izbjegavala je i proteine. S vremenom su mnogi primijetili da postaje sve mršavija, a sve je dijelila i na društvenim mrežama.
Unatoč tome što kuham otmjena sirova jela, sama se hranim vrlo jednostavno. Moja hrana je jednostavna, bez ulja, bez soli, bez dehidrirane hrane i bez proteina - izjavila je jednom prilikom.

'Bilo je zastrašujuće gledati je'

Jedan njen prijatelj opisao je u kakvom je stanju bila.
Bilo je zastrašujuće gledati je, da budem iskren, ruke su joj bile poput onih moje dvanaestogodišnje sestre - izjavio je.

Zhanna je 15 godina bila na veganskoj prehrani, a nekada bi pojela i ribu i mliječne proizvode. No, počela je izbacivati sve više namirnica te je tvrdila da je njeno zdravlje savršeno jer jede samo sirove biljne namirnice.

Kada se prvi put nakon devet godina vratila u Rusiju 2021. odmah je oboljela od koronavirusa, a tvrdila je da se izliječila 'suhim postom'.
Bolest se postupno počela povlačiti, svakim danom prakticiranja suhog posta bilo mi je sve bolje i bolje... Najkritičnije je iza mene i pobijedila sam ovu bolest iako na nekonvencionalan način koji mnogi osuđuju - izjavila je tada.