SAD na tržište lansirao poluautomatsku pušku za djecu

puška

JR-15, puška namijenjena djeci po uzoru na automatsku pušku kakva se koristila u nizu krvavih pucnjava, nedavno se pojavila na tržištu u Sjedinjenim Državama, razbjesnivši udruge za suzbijanje nasilja počinjenog oružjem za osobnu uporabu.

Ovo je prvo među mnogim oružjem koje će odraslima pomoći da djeci otkriju streljaštvo u potpunoj sigurnosti, objavio je proizvođač WEE1 Tactical, koji je na svojoj mrežnoj stranici pohvalnim riječima predstavio pušku kakvu imaju tata i mama

JR-15 (kratica za "Junior") duga je tek 80 cm i teška manje od kilograma. Opremljena je okvirima s 5 i 10 metaka kalibra 22 LR, a na tržištu se pojavila sredinom siječnja po cijeni od 389 dolara.

Masovne pucnjave u SAD-u

Model za odrasle, AR-15 je civilna inačica oružja vojnog tipa kakvo se koristilo u nizu krvavih pucnjava, napose u školama, koje su zgrozile SAD.

Masovna ubojstva iz vatrenog oružja pošast su u SAD-u, gdje je pravo na nošenje oružja zajamčeno Ustavom. Pokušaje reguliranja njegove prodaje nerijetko blokira američki Kongres, gdje oružani lobi NRA ima snažan utjecaj.

Dana 14. prosinca 2012. psihički poremećeni mladić ubio je 26 ljudi, među kojima 20 djece, u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu u Connecticutu, na sjeveroistoku, što je silno potreslo javnost.

Puškom AR-15 su počinjeni i napadi u Las Vegasu 2017., najsmrtonosniji u novijoj povijesti zemlje, s 58 mrtvih, i u srednjoj školi u Parklandu na Floridi (17 mrtvih) 2018.
Na prvi pogled čini se kao neumjesna šala. Gledano izbliza, čini se samo neumjesno komentirao je u petak Josh Sugarmann, glavni direktor organizacije Violence Policy Center koja se bori protiv oružanog nasilja.

Marketing za oružje

Newtown Action Alliance, organizacija koja se zauzima za ograničavanje oružja, osudila je oružani lobi i proizvođače koji čine sve kako bi i dalje gomilali profit.

Josh Sugarmann je kritizirao i promotivne slike kojima proizvođač želi privući mlade, na kojima je piratska glava s irokezicom za dječake i s plavim repićem na vrhu glave za djevojčice, a obje imaju dudu u ustima i metu u oku.

U izvješću o metodama kojima se američki proizvođači oružja koriste kako bi privukli mladež, objavljenom 2016., upozorava se da je oružje u živim bojama - ružičastoj, crvenoj, narančastoj i metalik ljubičastoj - koje mladi vole i da je lakše za rukovanje.

U 2021. vatrenim oružjem je počinjeno gotovo 45.000 ubojstava u SAD-u, među kojima oko 24.000 samoubojstava, a ubijeno je više od 1500 malodobnika, objavila je organizacija Gun Violence Archive.