Trump želi spriječiti istragu o upadu u Capitol

Donald Trump zatražio je od četvorice bivših savjetnika da ne surađuju s parlamentarnim povjerenstvom koje vodi istragu o upadu njegovih pristaša u Capitol 6. siječnja.

Bivši predstojnik ureda Bijele kuće Mark Meadows, bivši savjetnik za sigurnost Kashyap Pael, bivši direktor za društvene mreže Dan Scavino i bivši savjetnik Steve Bannon primili su pismo odvjetnika republikanskog milijardera u kojemu im preporučuje da ne odgovaraju na pozive povjerenstva.

Pravni tim Donalda Trumpa ističe u svom pismu kako su njegova arhiva i korespondencija zaštićeni posebnim pravom izvršne vlasti o tajnosti nekih informacija i poslovnom tajnom koja veže odvjetnika i njegova branjenika.

Istražno povjerenstvo Zastupničkog doma naložilo je četvorici predaju dokumenata i svjedočenje pred njim kako bi se utvrdilo jesu li postupci Trumpove administracije potaknuli mnoštvo pristaša bivšeg predsjednika da 6. siječnja u zauzanju Kongresa i prekidu sjednice na kojoj se trebala proglasiti pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Zasad nije jasno ima li Donald Trump zakonsko pravo pozvati se na posebne ovlasti ili na poslovnu tajnu kako bi spriječio svjedočenje bivših savjetnika.

Sadašnja administracija je najavila djelomično ukidanje tajnosti arhiva iz Trumpova mandata ne bi li pridonijela neometanom provođenju istrage.

No njegov pokušaj ometanja istrage mogao bi nagnati povjerenstvo da poduzme pravne korake kako bi se bivše suradnike prisililo na svjedočenje, što bi usporilo istragu.
Bivši predsjednik i dalje pokušava opstruirati sudske pozive, napisao je na Twitteru demokratski zastupnik i član povjerenstva Adam Schiff.

Ovaj put svjedoci koji su prekršili zakon moraju razmisliti o mogućnosti kaznenog progona. Amerikanci zaslužuju odgovore. Mi ćemo pomoći da ih dobiju, rekao je.