Polovica žena u zemljama u razvoju ne odlučuje o svom tijelu

pokrivene

Samo polovica žena u zemljama u razvoju ima kontrolu nad svojim tijelom - odlukama o spolnom odnosu, zdravstvenoj njezi i kontracepciji, pokazalo je u srijedu izvješće Ujedinjenih naroda.

U tom dokumentu stoji kako je ženama i djevojkama zabranjen pristup kontracepciji ili pobačaju, na njima se provodi obrezivanje ili provjere nevinosti te moraju ući u brak kao djeca, prenosi zaklada Thomson Reuters.
Pravo na autonomiju nad svojim tijelima znači pravo na izbor bez straha od nasilja ili toga da netko drugi odlučuje o nama, rekla je Natalia Kanem, čelnica UN-ove agencije za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA).

Žene subsaharske Afrike, južne i središnje Azije imaju najmanje kontrole nad svojim tijelima, primjerice u odlukama o stupanju u spolni odnos ili pristupu seksualnim zdravstvenim uslugama bez odobrenja muških rođaka ili partnera, piše UNFPA.

U zemljama poput Malija, Nigera i Senegala samo 10 posto žena ima "tjelesnu autonomiju", stoji u izvješću koji je analizirao nekoliko setova podataka o rodnoj ravnopravnosti, seksualnom zdravlju i pristupu kontracepciji u 57 država.

Kanem je istaknula kako društveni tabui o seksu te patrijarhat sprječavaju žene i djevojke iskazati svoje mišljenje jer muškarci imaju prevlast u odlukama.
Rodna nejednakost je najpodmuklija i prožimajuća zapreka tjelesnoj autonomiji. Ona kreće od kolijevke, kazala je Kanem, pedijatrica i epidemiologinja koja je dodala da je situacija pogoršana pandemijom koronavirusa.

Što je prije bilo teško sad je još gore zbog pandemije covida-19 koja je rezultirala povećanjem seksualnog nasilja, većim brojem neželjenih trudnoća i novim preprekama pristupu zdravstvenim uslugama, uz gubitke poslova i obrazovanja.

UNFPA je prošli travanj objavila da bi globalne mjere općeg zatvaranja mogle dovesti do 20 posto više obiteljskog nasilja jer će žrtve biti zatočene sa svojim zlostavljačima.

Istraživači su prognozirali i da će u sljedećem desetljeću biti 13 milijuna dječjih brakova više, kao i još 2 milijuna slučajeva ženskog obrezivanja jer će pandemija sputati svjetske inicijative protiv tih praksi.

Sve veće siromaštvo zbog globalne recesije primorat će i sve više obitelji da ranije udaju svoje kćeri, tvrdi UNFPA.

Usprkos takvim pogoršanjima, izvješće Svjetske banke objavljeno u veljači pokazalo je da je 27 država prošle godine reformiralo svoje zakone kako bi žene imale veću ekonomsku jednakost s muškarcima.