Porast govora mržnje i zločina iz mržnje u velikim dijelovima Evrope

suze

Vijeće Europe izrazilo je zabrinutost zbog porasta govora mržnje i zločina iz mržnje u velikim dijelovima Europe.

Kako je jučer na online konferenciji za novinare rekao Daniel Holtgen, posebni predstavnik za antisemitske, antimuslimanske i druge oblike vjerske netrpeljivosti i zločina iz mržnje pri Vijeću Europe, ovo se posebno odnosi na online prostor gdje je crta između slobode govora i govora mržnje tanka.

Naglasio je kako se zakoni koji vladaju u Europskoj uniji ne kreiraju u Silikonskoj dolini, aludirajući na velike kompanije poput Twittera, Facebooka i drugih društvenih mreža koje su posljednjih nekoliko godina suočene s optužbama za stvaranje online prostora za podsticanje na govor mržnje.
Sljedeće godine planiramo objaviti preporuke vezane za suzbijanje antisemitzma i antimuslimanskog govora mržnje, naglasio je Holtgen, dodavši da fenomen govora mržnje protiv muslimana u virtualnom prostoru još uvijek nije dovoljno istražen na čemu on i njegov ured trenutno rade.

U kontekstu mandata posebnog predstavnika i njemačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Europe, tri ugledne osobe obratile su se na jučerašnjoj press konferenciji.

Ahmed Shaheed, posebni izvjestitelj UN-a za slobodu ispovijesti predstavio je svoje najnovije izvješće o antimuslimanskoj mržnji.

U svom izvješću, Shaheed je zaključio kako je došlo do porasta broja incidenata motiviranih mržnjom protiv muslimana.
Ono što je važno naglasiti ovdje je da treba biti omogućeno kritikovanje vjere i vjerskih načela, ali bez napada na pojedinačne osobe ili poticanja na nasilje protiv vjerskih skupina zbog njihove ideologije, kazao je Shaheed.

Dodao je kako je jedna od skupina koje su najveće žrtve antimuslimanskih zločina iz mržnje žene, posebno u u virtualnom svijetu.

Noémie Madar, predsjednica udruge francusko-židovskih studenata "Union des Etudiants Juifs de France", također se obratila na konferenciji. Njena organizacija je 2014. već pokrenula sudski postupak protiv nezakonitog govora mržnje na Twitteru.
Ne može se dovoljno istaći da treba poštovati zakon države u kojoj zarađujete novac. Velike platforme poput Twittera misle da imaju svoje zakone. Nemoguće je biti platforma kao Twitter i velika kompanija i ne poštovati zakon, kazala je Madar.

Dr. Regina Polak predstavila je svoj rad u svokstvu predstavnika predsedavajućeg OSCE-a u borbi protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije.

Ona je istaknula važnost međureligijskog dijaloga u borbi protiv netolerancije, antisemitizma, mržnje usmjerene prema muslimanima, kršćanima i drugim vjerskim skupinama.

Iako je evidentan pad broja osoba koje su religiozne na europskom kontinentu, netrepeljivost između pojedinih vjerskih skupina je i dalje problematična. Vrlo je važno da se međureligijski dijalog odvija kako između vjerskih predstavnika, tako i između sekularnih čelnika država, dužnosnika i slično, dodala je Polak.