Snowden zatražio rusko državljanstvo

en face

Bivši američki obavještajac i najpoznatii svjetski "zviždač" Edward Snowden donio je odluku da zatraži dvojno američko-rusko državljanstvo.

Nakon više godina odvojenosti od naših roditelja ja i supruga nemamo nikakvu želju da se odvojimo od sina. Zato u eri pandemije i zatvaranja granica podnosimo zahtjev za dvojno američko-rusko državljanstvo, napisao je Snowden na svojoj stranici na Twitteru.

Snowden je naglasio da će on i supruga ostati Amerikanci i da će sina odgojiti u duhu američkih vrijednosti, to se posebno odnosi na slobodu govora. On je dodao kako s nestrpljenjem čeka dan kada će se moći vratiti u SAD i pridružiti obitelji.

Ranije je bilo priopćeno da će Snowden, koji je dobio rješenje o stalnom boravku u Rusiji, uskoro postati otac i dijete će imati rusko državljanstvo.

Snowden je 2013. godine javno objavio informacije o metodama elektronskog nadzora američkih obavještajnih službi, uključujući nezakonito prisluškivanje stranih lidera. Bježeći od progona američkih vlasti, poslao je zahtjev za azil vlastima nekoliko zemalja, uključujući i Rusiju. U Rusiji je 1. kolovoza 2014. godine dobio privremeni boravak.