Saudijci uhitili tri viša člana kaljevske obitelji, među njima kraljev brat

kralj

Tri viša člana kraljevske obitelji Saudijske Arabije, uključujući kraljevog brata, uhićeni su iz zasad nepoznatih razloga.

Dvojica muškaraca bili su među najuticajnijim ličnostima u Kraljevini.
Uhićenja su uslijedila u vrijeme kada prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokušava učvrstiti svoju vlast.

U 2017. godini deseci saudijskih kraljevskih osoba, ministara i gospodarstvenika pritvoreni su u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, nakon što je prijestolonasljednik naredio njihova uhićenja.

Kontroverzni Mohammed bin Salman smatra se de fakto vladarom u Kraljevini nakon što ga je njegov otac 2016. godine imenovao za prijestolonasljednika.

Trojica uhićenih su kraljev mlađi brat princ Ahmed bin Abdulaziz, bivši prestolonasljednik Mohamed bin Nayef i rođak kralja, princ Nawaf bin Nayef.

Mohammed bin Nayef bio je ministar unutarnjih poslova sve dok ga Mohammed Bin Salman nije smijenio i stavio u kućni pritvor 2017. godine. Dok je bio na dužnosti, američki obavještajci su ga smatrali bliskim i pouzdanim partnerom.

Princ Ahmed bin Abdulaziz, koji ima 78 godina, jedini je kraljev preživjeli brat. On je 2018. dao komentare koji su smatrani kao kritika upućena prijestolonasljedniku, ali kasnije je rekao da su pogrešno protumačeni.

Oba muškaraca se smatraju potencijalnim suparnicima 34-godišnjem prijestolonasljedniku, koji je prvi u redu naslijeđivanja kralja.

Kraljevsko osiguranje je, noseći maske i obučeni u crno, pretražilo imanja uhićenih.

Ovo je politički značajan potez moćnog prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana u jačanju moći. Princ Ahmed bin Abdelaziz jedan je od posljednjih preživjelih sinova osnivača zemlje, kralja Abdelaziza, i nadaleko je cijenjen među starijim članovima vladajuće obitelji.

Drugi viši princ Mohammed bin Nayef bio je sljedeći u redu za prijestolje prije nego što je iznenada zamijenjen bin Selmanom prije tri godine. Prije toga je, kao ministar unutarnjih poslova, bio zaslužan za poraz al-Qaide čiji je utjecaj 2000-ih godina porastao u Saudijskoj Arabiji.

Za sada nema službenih potvrda niti negiranja priče objavljene u američkim medijima, ali zbivanja unutar palače u Saudijskoj Arabiji često su zaklonjena od javnosti.

subota, 7. ožujka, 2020. - 13:24