Ubojiti napad na domorodački narod u Nikaragvi

domorodac

Oko osamdeset naoružanih muškaraca, u napadu koji se povezuje sa sporovima oko zemljišta, ubilo je šest pripadnika domorodačkog naroda Mayangna u izoliranom prirodnom rezervatu, a oteli još deset, objavila je pogođena zajednica.

Napadači su upali u komunu naroda Mayangna udaljenu oko 500 kilometara sjeverno od glavnog grada Manague, duboko u Bosawasu, drugoj najvećoj prašumi u zapadnoj hemisferi nakon Amazone.

Napadači su "naseljenici" koji nisu pripadnici autohtonih naroda koji čine oko 14 posto stanovništva Nikaragve koja ima 6,2 milijuna stanovnika, rekao je odvjetnik naroda Mayangna.
Htjeli su pokoriti muškarce i ubili su šest ljudi, rekao je odvjetnik Larry Salomon telefonski za Reuters, dodavši da se napad dogodio u mjestu Alal de Sauni As.

U posljednjih deset godina raste antagonizam između "naseljenika", koji su došli u potrazi za jeftinom, plodnom zemljom, drvom i zlatom te autohtonih naroda u tom području, navode aktivisti.
Ovo je sukob za zemlju. Žele našu zemlju za ispašu stoke te žele uništiti naše šume, dodao je Salomon.

Salomon je rekao da je izaslanstvo sastavljena od pripadnika nikaragvanske vojske, policije i lokalne vlasti na putu prema rezervatu te će istražiti napad.

Narod Mayangna ima samo 30 tisuća pripadnika te čini 0,5 posto nikaragvanskog stanovništva.

Oni se žale od 2014. da žive pod opsadom oružanih skupina koje im otimaju zemlju te da im prijeti životna opasnost.