Najveća kontrola društvenih medija u povijesti

hobornica

Američka vlada ima tendenciju otimati i naoružati revolucionarne inovacije, rekao je Edward Snowden, ističući kako se prirodna ljudska želja za komunikacijom s drugima sada iskorištava na neviđenom mjerilu.

Naša utopijska vizija za budućnost nikada nije zajamčena da se ostvari, kazao je Snowden publici na Sveučilištu Dalhousie u Halifaxu, Kanada, preko live streama iz Moskve, naglašavajući kako je američka vlada "korumpirala naše znanje ... u vojnu svrhu.

Uzeli su našu nuklearnu sposobnost i pretvorili je u najstrašnije oružje koje je svijet ikada vidio. I vidimo atomski trenutak računalne znanosti ... Njegov doseg je neograničen ... ali njegove zaštite nisu, kazao je Snowden.

Zviždač, koji je 2013. godine odao niz visoko povjerljivih informacija o globalnim špijunskim operacijama američke Agencije za nacionalnu sigurnost i nakon toga prebjegao u Rusiju, tvrdi kako su, naoružane modernom tehnologijom i uz pomoć društvenih medija i tehnoloških divova, vlade postale "svemoćne" u njihovoj sposobnost praćenja, analize i utjecaja na ponašanje.

Istina je da, korištenjem novih platformi i algoritama koji su izgrađeni na i oko tih mogućnosti, mogu promijeniti naše ponašanje. U nekim slučajevima, oni su u stanju predvidjeti naše odluke i potaknuti ih na različite ishode, kaže Snowden.

Prirodna ljudska potreba za "pripadanjem" se iskorištava i korisnici dobrovoljno pristaju na odavanje gotovo svih svojih podataka potpisivanjem pažljivo sastavljenih korisničkih sporazuma koje nitko ne želi čitati.

Sve ima stotine i stotine stranica pravnog žargona koje nismo kvalificirani za čitanje i procjenu, a ipak se smatraju obvezujućim za nas. A sada su te institucije, koje su i komercijalne i vladine ... strukturalizirale i ukorijenile ga tamo gdje su postale najučinkovitije sredstvo društvene kontrole u povijesti naše vrste, rekao je Snowden.