Američke bombe koje ubijaju civile

cnn prilog

Nakon što je CNN prošlog mjeseca objavio istraživački članak koji dokazuje da su američke bombe korištene u saudijskom napadu na autobus s učenicima u Jemenu, danas je objavio članak s novim dokazima da su američke bombe korištene u napadima na Jemen u kojima su civili stradali ili bili ugroženi, od 2015. do danas.

U zračnom napadu na školski autobus u kojem je ubijeno 40 djece korištena je laserski navođena bomba MK-82 proizvođača Lockheed Martin koju je SAD prodao Saudijskoj Arabiji - slična onoj koja je bačena na sprovod u listopadu 2016. kada je ubijeno 155 ljudi, a ranjene još stotine.

Saudijska Arabija tada je pravdala napad na civile "netočnim informacijama", dok je nedavni napad na školski autobus prvo proglasila legitimnim napadom na vojni cilj kao odgovor na raketiranje Saudijske Arabije koje su proveli Hutiji, da bi naknadno priznala "pogrešku" i obećala kazniti odgovorne.

CNN-u je nove fotografske dokaze o američkom bombardiranju predala neovisna jemenska udruga Mvatana, koja dokumentira kršenja ratnog prava svih strana u jemenskom građanskom ratu, u kojem se jemenska vlada uz zračnu podršku arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom bori protiv Huti pobunjenika koje potpomaže Iran.

Istraživači ove udruge fotografirali su na terenu dokaze bombardiranja, a udruga se potom konzultirala s ekspertima za oružje kako bi identificirala bombe pomoću serijskih brojeva na pronađenim krhotinama. CNN je i sam analizirao fotografije, s neovisnim ekspertom za oružje. U nastavku prenosimo neke od navedenih napada.

Njihova tijela bila su raskomadana. Meso je visilo sa stabala i biljaka

U zračnom napadu na kuću 30. travnja 2015., u okrugu al-Basaten pokrajine Aden, poginula je vlasnica kuće Haifa al-Zavkari, a još šestoro je ranjeno, uključujući malu djevojčicu. Serijski broj ostataka bombe pokazao je da se radi o laserski navođenoj bombi GBU-12 koju je proizveo američki proizvođač oružja Raytheon.

U zračnom napadu trima kasetnim bombama 10. kolovoza na dom 28-godišnjeg farmera Madžeda Alija u selu Bani Hadad, u pokrajini Hadžah, ubijeno je šestero djece i tri žene. Radi se o kasetnoj bombi američke proizvodnje CBU-58A/B proizvedenoj 1977. Prema međunarodnoj organizaciji Human Rights Watch, SAD je izvezao oko tisuću kasetnih bombi u Saudijsku Arabiju između 1970. i 1995. SAD je, uz Rusiju, Saudijsku Arabiju, Kinu, Izrael, Iran i Sjevernu Koreju, odbio zabraniti prodaju i korištenje kasetnih bombi.

U zračnom napadu na vozilo u okrugu Al-Mutama, u pokrajini Al-Džaf, ubijeno je 15 članova iste obitelji, od čega čak 12 djece. Najmlađe dijete imalo je godinu dana. "Njihova tijela bila su raskomadana. Meso je visilo sa stabala i biljaka", rekao je očevidac za Mvatanu. CNN je pronašao serijski broj na šrapnelu bombe GBU-12 koju je proizveo Raytheon.

Bombardirano vjenčanje, ubijena 21 osoba

U zračnom napadu 24. rujna na stan u okrugu Dahar provincije Ib ubijeno je šestero ljudi i ranjen još jedan. Očevici su pobjegli od eksplozije, a kad su se vratili, pronašli su cijelu obitelj kako umire na ulici. Serijski broj krhotine bombe također pripada Raytheonu, vjerojatno od bombe MK-82.

Zračni napad na vjenčanje 22. travnja 2018. ubio je 21 osobu, uključujući 11 djece, a ranio još 97, od čega 48 djece, u okrugu Bani Kvais u pokrajini Hadža. Na mjestu napada pronađen je rep projektila GBU-12 ili neke druge bombe iz serije GBU. Na još jednoj slici koju je objavilo medijsko krilo pobunjenika Huti vidi se serijski broj koji povezuje bombu s Raytheonom.

Iako SAD tvrdi da ne donosi odluke o vojnim ciljevima Saudijske Arabije i njenih saveznika, jasno je da neizravno podržava njihove operacije prodajom milijardi dolara vrijednog oružja, punjenjem goriva za saudijske vojne avione i dijeljenjem obavještajnih podataka.

SAD snosi pravnu i moralnu odgovornost za prodaju oružja koaliciji predvođenoj Saudijcima

Radija al-Mutavakel, ravnateljica Mvatane, tvrdi da SAD stoga snosi "pravnu i moralnu odgovornost za prodaju oružja koaliciji predvođenoj Saudijcima" koja pogoršava rat u Jemenu. "Na više od jednog načina i u više nego jednom incidentu, ostaci američkog oružja pronađeni su na mjestu zračnih napada koji su ubili civile. Jemenski civili umiru svaki dan zbog ovog rata i vi (Amerika) hranite ovaj rat, stoga ga prestanite hraniti. Sramota je da su financijski interesi važniji od krvi nevinih ljudi", zaključila je al-Mutavakel.

S druge strane, glasnogovornica Pentagona Rebecca Rebarich rekla je za CNN da "konačne odluke o provođenju operacija u kampanji donose članovi koalicije predvođene Saudijcima, ne SAD" i pozvala "sve stranke da poduzmu sve izvedive mjere opreza kako bi izbjegle napade na civile" te da SAD "shvaća ozbiljno sve kredibilne izvještaje o civilnim žrtvama". Isto je poručio i glasnogovornik arapske koalicije pukovnik Turki al-Malki.