Saudijski princ ima imunitet za ubojstvo novinara Khashoggija

Američka administracija utvrdila je kako prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman ima zakonski imunitet od tužbe podignute protiv njega zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Američko ministarstvo pravosuđa u dokumentu podnesenom okružnom sudu distrikta Columbia napisalo je da je doktrina imuniteta čelnika države utemeljena uobičajnom međunarodnom pravu, pa da tako optuženi bin Salman kao čelnik strane države uživa imunitet od nadležnosti američkih sudova.

Khashoggija su ubili i raskomadali saudijski agenti u saudijskom konzulatu u Istanbulu u operaciji za koju su američki obavještajci vjerovali da ju je naredio princ Mohammed, koji je već nekoliko godina "de facto" vladar kraljevstva.

Princ je zanijekao da je naredio Khashoggijevo ubojstvo, no kasnije je rekao da preuzima odgovornost jer se to "dogodilo pod njegovim nadzorom".

Američki predsjednik Joe Biden u srpnju je tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji rekao princu da ga smatra odgovornim za Khashoggijevo ubojstvo.

Khashoggi je kritizirao politiku prijestolonasljednika u kolumnama Washington Posta. Otputovao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio papire koji su mu bili potrebni za vjenčanje s Hatice Cengiz, turskom državljankom.

Cengiz je na Twitteru osudila ovakav pravorijek, rekavši da je Jamal danas ponovno umro.
Mislili smo da bi možda moglo doći do svjetla pravde iz SAD-a, ali opet je novac bio na prvom mjestu, dodala je.