U oceanima 1,56 milijardi maski

maske

Procjenjuje se kako je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u oceanima širom svijeta ove godine zbog pandemije koronavirusa, što ostavlja teške posljedice na morske životinje i biljke, navedeno je u izvješću organizacije za zaštitu mora.

Organizacija Oceani Azije (Oceans Asia) sa sjedištem u Hongkongu, objavila je izvješće koji pokazuje kako je morski svijet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog nepropisno odbačenih maski.

U izvješću je navedeno kako je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svijetu i ekosustavu.

Kako je navedeno, uslijed pandemije došlo je do značajno češćeg korištenja plastike za jednokratnu uporabu, kao što su osobna zaštitna oprema, pakiranja proizvoda za higijenu i hrane za van.

Istovremeno, niz mjera osmišljenih za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratnih plastičnih vrećica, je "odloženo, pauzirano ili ukinuto".

Zagađenje plastikom svake godine ubije oko 100.000 morskih sisavaca i kornjača, više od milijun ptica, pa čak i veći broj riba, beskralježnjaka i drugih životinja, kazali su iz organizacije Oceani Azije.

Dodaje se kako ovo ima negativan utjecaj na ribarstvo i turizam, a globalno gospodarstvo stoji oko 13 milijardi američkih dolara godišnje.

U izvješću se predlaže korištenje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i informiranje javnosti o pravilnom odlaganju otpada.