Mladi u Americi misle kako su Židovi odgovorni za holokaust

židovi

Najnovija studija otkrila je "šokantan" nedostatak znanja o holokaustu među odraslim mladim Amerikancima do 40. godine života, od kojih čak 11 posto misli da su židovi uzrokovali holokaust.

Ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, također je utvrdilo kakol dvije trećine ispitanika ne zna da su nacisti ubili šest milijuna Židova, dok njih 36 posto misli da je ubijeno dva milijuna ili manje Židova.

Gotovo polovica ispitanih nije znala navesti niti jedan logor smrti ili geto, koje su nacisti uspostavili tijekom 2. svjetskog rata, dok se gotovo polovica njih susrela s postovima na društvenim mrežama u kojima se negira holokaust.

Rezultati su istodobno šokantni i razočaravajući i podcrtavaju zbog čega moramo djelovati sada dok su preživjeli iz holokausta još s nama kako bi svojim pričama svjedočili, kazao je Gideon Taylor, predsjednik organizacije Claims Conference, koja pregovara o kompenzacijama za preživjele iz holokausta, a koja je naručila istraživanje.

Ispitivanje je obuhvatilo intervjue sa 1.000 ispitanika diljem zemlje i po 200 intervjua u svakoj od američkih saveznih država, koji su vođeni s ispitanicima starim između 18 i 39 godina.

Gledano po državama analiza je pokazala kako New York ima posebno velik broj ljudi koji misle kako su Židovi odgovorni za holokaust, njih gotovo 20 posto.