Trendovi

Einsteinovo pismo prodano za 32.000 dolara, a Jacksonovo korišteno donje rublje za ...

izreka

Pismo Alberta Einsteina iz 1922. godine u kojemu govori o svojim strahovima zbog porasta antisemitizma u Njemačkoj, više od desetljeća prije dolaska nacista na vlast, prodano je na dražbi u Izraelu za 32.000 dolara.

Ovdje se kuhaju ekonomski i politički mračna vremena. Mogu reći da sam sretan što sam u prilici otići od svega toga, napisao je tada 43-godišnji Einstein sestri Mariji nakon što je napustio Berlin i otišao na mjesto koje se u pismu ne spominje, piše Reuters.

Predstavljen virtualni voditelj vijesti

voditelj

Kineska državna novinska agencija Xinhua predstavila je digitalnog voditelja vijesti. Još nije sasvim jasno koju su tehnologiju koristili, ali su sasvim sigurno na tragu najnovijih napredaka na području tehnologije.

Čini se da je Xinhua koristila snimak čovjeka i zatim napravila animaciju dijelova njegovih usta i lica i tako pretvorila živog voditelja u virtualnu lutku.

Kombiniranjem virtualnog voditelja sa sintetiziranim glasom, Xinhua može programirati voditelja za čitanje vijesti daleko brže nego korištenjem tradicionalne CGI tehnologije (kreiranje digitalnih likova).

Priča o bitcoinu - financijskom fenomenu našeg doba

ilustracija

Prije deset godina anonimni kriptograf izložio je načela autonomne 'online' valute, koja bi postojala izvan dosega vlada i središnjih banaka. Danas nestabilnost bitcoina puni naslovnice, ali tehnologija koja se nalazi iza njega obećava dublju promjenu.

Digitalna valuta bitcoin jedan je od najvećih financijskih fenomena našeg doba. I dok je njezina povremena rekordna tržišna vrijednost potpirivala snove o brzom bogaćenju, ovogodišnji je pad potaknuo strahove da bi se mogao rasprsnuti kao balon od sapunice.

Uzgoj mesa iz bioreaktora

Bioreaktor

S obzirom na konstantno povećanje broja stanovnika (UN predviđa da će do 2100. godine Zemlju nastanjivati više od 11 milijardi ljudi), raste i potreba za mesom. No, jednadžba nije jednostavna i rješenje za prehranu sve brojnijeg čovječanstva nije u povećanju proizvodnje tradicionalnim putem jer stočarska industrija atmosferu zagađuje više od svih ostalih industrija na svijetu.

​Što će se dogoditi kad se u politiku umiješaju 'botovi' i 'kiborzi'?

u vrsti

Afera 'lažne prepiske SMS-ova' kojima su mahali Ivica Todorić i Zdravko Mamić ove je godine bila važna tema u hrvatskoj javnosti. Kako Hrvatska inače s vremenskim odmakom prati svjetske trendove, a znakovito je da u svijetu nije bilo takvih primjera, ovo je na neki način bio 'originalni hrvatski proizvod'. Mnogi će reći da je razlog tomu informatička nepismenost Hrvata kojima se, eto, kao kost mogu baciti i očiti falsifikati koji se daju napraviti i uz pomoć besplatnih aplikacija za svega nekoliko minuta. I koji se, navodno, plaćaju i do 500.000 kuna.

Zbog umjetne inteligencije prijeti kolaps globalnog financijskog sustava?

ilustracija

Prijeti li svijetu još jedna velika financijska kriza? Iako je prošlo deset godina, svi se dobro sjećamo krize koja je uzdrmala svjetsko gospodarstvo i koju smo osjetili i u Hrvatskoj te se nadamo da sličan scenarij više nećemo doživjeti.

No, kako stoji u nedavnom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, postoji mogućnost za još jednu veliku globalnu financijsku krizu, a razlog ovog puta nisu bankari, špekulanti, krah na tržištu nekretnina, već - umjetna inteligencija.

Nogometni klub prodao 18 igrača i kupio 10 koza

koze

Turski nogometni klub Gulšpor, koji igra u jednoj od nižih liga u toj zemlji, prodao je 18 omladinskih igrača kako bi prikupio novac za kupovinu deset koza.

Klub je od prodaje igrača zaradio oko 2.500 dolara, a kupit će deset koza od kojih bi zarada mogla da bude još 830 dolara u budućnosti i to samo od prodaje mlijeka.

Predsjednik kluba Kenan Bujuklebleb rekao je da je ovaj potez napravljen zbog lošeg financijskog stanja u klubu.
Imat ćemo više prihoda. Radili smo u interesu tima i također smo doprinijeli ekonomskom razvoju države, rekao je predsjednik.

​Kraj švedske bajke o 'obećanoj zemlji' za migrante?

paljevina

Politika dobrodošlice migrantima u Švedskoj je završena - povećana stopa kriminala, paljevine i napadi koje predvode doseljenici u mnogim švedskim gradovima doveli su do nezaustavljivog uspona stranaka koje vode protuimigrantsku politiku.

Švedska je tijekom proteklih pet godina primila više od 600.000 imigranata, podsjećaju mediji u toj zemlji. Bande maskiranih mladih ljudi divljaju u tri švedskog grada, postavljaju požare i vatrene barikade, što izgleda kao koordinirano djelovanje.