Strašilo

buahaha

Masovni prosvjedi zbog oslobođenja kršćanke Asie Bibi

prosvjedi

U Pakistanu su u tijeku masovni prosvjedi islamista nakon što je kršćanka Asia Bibi puštena iz zatvora. Ogorčeni su zbog odluke Vrhovnog suda koji joj je ukinuo smrtnu kaznu na koju je bila osuđena zbog navodnog vrijeđanja Islama.

Njezin slučaj izazvao je veliku pozornost javnosti u zapadnim zemljama. Nizozemska je njoj i njezinoj obitelj već dala azil.

Hoće li biti pogubljena Pakistanka zbog blasfemije?

en face

Sudbina Pakistanke Asie Bibi je i dalje neizvjesna nakon što je uložena žalba na oslobađajuću presudu koja joj je izrečena i nakon odlaska njezinog odvjetnika koji je napustio zemlju strahujući za svoj život.

Vrhovni sud Pakistana oslobodio je 31. listopada kršćanku Asiu Bibi, osuđenu na smrt zbog blasfemije 2010., čiji je slučaj izazvao zgražanje u inozemstvu i nasilje u zemlji. Međutim, njezino oslobađanje je dovedeno u pitanje nakon spornog dogovora zaključenog u petak između vlasti i islamističkih prosvjednika koji tri dana paraliziraju zemlju.

Saudijke tražile azil, pa nađene mrtve

sestre

Policija još pokušava otkriti št se krije iza misteriozne smrti dvije mlade žene porijeklom iz Saudijske Arabije, čija su tijela pronađena prije tjedan dana na obali rijeke Hudson u New Yorku.

Djevojke su bile vezane zajedno ljepljivom trakom oko struka i stopala.

Američki portal The Daily Beast navodi da su sestre Tala (16) i Rotana Farea (22) nedavno zatražile azil u Sjedinjenim Američkim Državama. Portal dodaje da je saudijska ambasada u Washingtonu više puta tražila od djevojaka da se vrate u svoju državu nakon što su podnijele zahtjev za azil.

Ne znaju gdje su izgubili više od 1.000 atomskih bombi

pečurka

Bila je to totalna sprdačina. Ove godine navršava se pola stoljeća od najnovijih slučajeva gubitaka američkih atomskih bombi iz razdoblja između 1950. i 1968., koji su se vodili pod kodnim nazivima "slomljene strijele".

Jedan od najluđih incidenata dogodio se 1965. kada je posada američkog nosača zrakoplova USS Ticonderoga uspjela izgubiti nuklearnu bombu tipa B43.

​Francuska izglasala stroži migracijski zakon

migranti

Francuski parlament u srijedu je izglasao stroži migracijski zakon prema kojem bi se za strane državljane pritvor pred deportaciju dvostruko produljio, sa sadašnjih 45 na 90 dana.

Za zakon je u Narodnoj skupštini zeleno svijetlo dalo 100 zastupnika, 25 je bilo protiv, a centristička stranka predsjednika Emmanuela Macrona je iskoristila svoju većinu kako bi odbacila amandmane Senata u kojem kontrolu drže konzervativci.

Europski sud za ljudska prava opetovano kritizira Francusku da drži migrantske obitelji s djecom predugo u pritvoru ili ih drži u neprimjerenim uvjetima.

Protiv mješovitih brakova 43 posto Hrvata, 33 posto Bošnjaka, 55 posto Srba

vjenčanje

Agencija "Prime Communications" provela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine o mješovitim brakovima.

S tvrdnjom da se "ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova" u potpunosti se slaže 15 posto ispitanih građana BiH, a uglavnom se slaže 23,7 posto, što je ukupno 38,7 posto.
Neodlučnih je 28,6 posto, dok se sa ovom tvrdnjom uglavnom ne slaže 12,8 posto, a uopće se ne slaže 19,9 posto ili ukupno 32,7 posto stanovnika BiH - priopćeno je iz agencije koja je provela istraživanje.

​Jedna od osnivačica pokreta 'Femen' izvršila samoubojstvo

Femen

Oksana Shachko, jedna od osnivačica feminističkog pokreta 'Femen', izvršila je samoubojstvo u svom stanu u Parizu.

Vijest o njezinoj smrti potvrdila je članica Femena Inna Shevchenko.

Shachko, koja je ranije, u dva navrata, pokušala da izvrši samoubojstvo, iza sebe je ostavila poruku "You are fake".

Bila je jedna od tri osnivačice feminističkog pokreta Femen, osnovanog u Ukrajini prije desetak godina, čije pripadnice upozoravaju na nepravilnosti u radu institucija ili prosvjeduju protiv korumpiranih političara.