Izvršitelji

sluge i gospodari

Glavnu istražiteljicu za korupciju smaknuli na cesti ispred stana

posmrtni ostatci

Ruski istražitelji i dalje tragaju za ubojicom koji je u srijedu hicem iz pištolja likvidirao jednu od glavnih antikorupcijskih istražiteljica u ruskom Ministarstvu unutarnjih poslova Evgeniju Šiškinu, javljaju ruski mediji.

Šiškinu je nepoznati napadač ubio hicem u vrat iz neposredne blizine dok je kobnog dana izlazila iz svojeg stana u gradu Arkhangel'skoye, 20-ak kilometara zapadno od Moskve.

Ubijena policijska poručnica i ranije je primala prijetnje, a početkom godine zapaljen joj je automobil.

​Suosnivač WhatsAppa progovorio o odlasku iz Facebooka: Prodao sam korisnike

mobitel

Prodao sam privatnost korisnika… Živim s tim svaki dan, naveo je u intervjuu Forbesu Brian Acton, suosnivač WhatsAppa, objašnjavajući zašto je otišao iz Facebooka, najpopularnije društvene mreže na svijetu.

Odluka o odlasku iz Facebooka donesena je nakon sukoba s vodstvom oko toga - na koji bi način trebali unovčiti WhatsApp, aplikaciju za kriptiranu komunikaciju i najskuplju akviziciju društvene mreže ikad.

Britanske tajne službe hakirale su najveći državni telekom u Belgiji po narudžbi SAD-a

zgrada

Belgijski istražitelji u četvrtak su potvrdili kako su britanske obavještajne službe, temeljem američkog naloga, hakirale Belgacom, najvećeg belgijskog državnog telekomunikacijskog operatera.

Rezultat istraživanja nastao je kao rezultat brojnih otkrića koje je 2013. godine objavio zviždač Edward Snowden, čime je kompromitirao odnos dvaju saveznika.

Otrovan član skupine 'Pussy Riot'?

uhićenje

Član ruske punk skupine "Pussy Riot", Pjotr Verzilov, hospitaliziran je u teškom stanju zbog mogućeg trovanja, navodi AP, pozivajući se na izveštaje ruskih medija.

Radio Eho Moske i online vesti Meduza objavili su da se Pjotr Verzilov nalazi na intenzivnoj njezi. Mediji citiraju članicu "Pussy Riot" Veroniku Nikulšinu, koja je rekla da je Verzilov izgubio vid i sposobnost govora.

Nikulšina je rekla da se Verzilov liječio u toksikološkoj jedinici jedne moskovske bolnice.

Tko je taj koji javnosti smije priopćiti loše vijesti

tribina

Kada je prije jednog desetljeća eksplodirao WikiLeaks na kratko se činilo kako bi internet mogao stvoriti istinski otvoreno društvo. Od tada, Big Brother se nastavio žestoko boriti protiv toga.

Svaki dan imamo priliku slušati jadikovke o sve većoj kontroli nad digitalnim medijima, posebno od ljudi čija je prvotna vizija, čini se, bila vizija nereguliranosti iste te platforme.

Tko ima najjaču mafiju?

ilustracija

Meksički narko-kartel predstavlja najjaču i najopasniju mafijašku organizaciju na svijetu, tvrde kriminolozi.

Policijski stručnjaci upozoravaju na brutalno ponašanje meksičkih mafijaša - odrubljivanje glava, mučenja, atentate, otmice...

Najjaču grupu sa sjedištem u Nuevo Laredou odlikuje podjela na klanove Bravo i Zetas, koji su u stalnom ratu protiv konkurentskog Kartela del Noreste.

Na drugom mjestu je talijanska mafija s najbrutalnijim predstavnicima - Cosa Nostra, apulijanska Sacra Corona Unita, zatim Ndrangheta, odnosno Calabrezi, te napuljska Gomora.

Tri ruska novinara ubijena u Južnoafričkoj Republici

press

Nepoznati napadači ubili su tri ruska novinara u Južnoafričkoj Republici.

Pozivajući se na više neimenovanih izvora, ruska novinska agencija TASS javlja da su ubijeni novinari u Južnoafričkoj Republici ubijeni dok su snimali dokumentarni film.

Novinari su navodno snimali dokumentarac o ruskoj paravojnoj plaćeničkoj grupi "Wagner".

Isti izvor javlja da su naoružani napadači presreli i u vozilima ubili novinara Orhana Jemala, kamermana Kirila Radchenka i producenta Aleksandra Rastoruyeva.

U svijetu ima 40 milijuna modernih robova

Prema najnovijim podacima, u svijetu se trenutno nalazi najmanje 40,3 milijuna modernih robova, od čega je više od 400.000 njih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Fondacija Walk Free objavila je izvješće Indeksa globalnog ropstva, prema kojem je uvrđeno da je ropstvo modernog vremena sve proširenije u razvijenim zemljama.

Moderno ropstvo pojam je koji obuhvaća trgovinu ljudima, prisilan rad, dužničko ropstvo, trgovinu seksualnim uslugama, prisilni brak i druge oblike eksploatacije nalik ropstvu.